نابودی آبزیان و تلخ كامی ساحل نشینان؛

ترال تیری بر پیكر نیمه جان دریا، اراده كافی برای برخورد نیست

ترال تیری بر پیكر نیمه جان دریا، اراده كافی برای برخورد نیست

گل چرم: استفاده برخی صیادان از روش مخرب صید ترال موجب نابودی نسل آبزیان و كاهش ذخایر دریایی شده و حاصل آن تور خالی صیادان و تلخ كامی ساحل نشینانی است كه از این طریق روزگار می گذرانند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها - نامجو زحمتكش: دریا از قدیم بعنوان منبع بركت برای مردم شناخته می شده است و ساحل نشینان همواره رزق و روزی خودرا از دریا گرفته و برخی با تجارت و برخی با صید و صیادی از این طریق امرارمعاش می كرده اند.
صیادان با استفاده از ابزار مختلف ازجمله تور، قلاب، گرگور و... به كسب روزی از دریا می پردازند و هر كس به سهم خود مقداری از این سفره بی حد برمی دارد و علاوه بر تأمین نیاز خانواده خود مقداری را باز به فروش می رساند.
در سال های اخیر برخی مسائل سبب شده است تا كار و فعالیت صیادان با چالش های جدی روبرو شود؛ مسائلی همچون آلودگی های زیست محیطی و ورود انواع پسماند، فاضلاب و مواد نفتی و مشتقات آن به دریا لطمه جدی به آبزیان وارد كرده است.
استفاده از روش های مخرب صید همچون صید ترال یكی دیگر از تهدیدهای جدی در دریا است كه استفاده از این روش صید در سال های اخیر موجب نابودی و كاهش قابل توجه میزان آبزیان و ماهی ها در دریا شده است.
صید ترال یا صید كف روب یكی از روش های صید است كه در آن شناورهای صیادی تورهای خودرا در كف دریا پهن می كنند و با حركت خود هر آنچه كه در دریا وجود دارد را برمی دارند و عملاً نسل آبزیان را با مخاطره جدی روبرو می كنند.

«ترال» یا «گوفه» تور ماهیگیری بزرگی به شكل قیف است كه از دو طرف به تخته هایی متصل است و دنبال شناور در بستر دریا كشیده می شود و صیدی كه به این شیوه انجام گیرد صید ترال خوانده می شود.
این شیوه صید دارای خطرات بسیار زیادی برای آبزیان خصوصاً آبزیان كف زی است و عامل انقراض بعضی از آبزیان و نابودی موجودات دریایی مأكول و غیرماكول است.
هرچند كه طی سال های اخیر صیادان با مشاهده این وضعیت دریا بارها و بارها خواهان برخورد جدی با صیادی به روش ترال شده اند، ولی هنوز هم شاهدیم كه این روش صید انجام می شود و عملاً به حق الناس تجاوز می شود.
صید ترال موجب آشفتگی و بر هم خوردن توازن در زندگی موجودات دریایی و حتی برهم خوردن چرخه زندگی در كف دریاها می شود كه تهدیدی بسیار جدی برای نسل آبزیان است و مقابله و برخورد جدی با این صید لازم است.
صید ترال كف دریا را جارو می كند
محمد جمالی فرد یكی از صیادان استان بوشهر با اشاره به وضعیت صید ترال به خبرنگار مهر اظهار داشت: ۱۸ سال است كه به صیادی مشغول هستم، در این مدت سختی های زیادی تحمل كرده و الان با صید ترال روبرو می باشیم كه دریا توسط متخلفان از بین می رود.
وی اضافه كرد: صید ترال كف دریا را جارو می كند و همه آبزیان را به درون تور می كشاند اما اقدامی برای صیادان استان بوشهر نشده و هر روز شاهد نابودی ادوات صیادی خود هستند.
جمالی فرد افزود: پیگیری های بدون نتیجه را قبول ندارم برای اینكه صیاد كه به دنبال روزی حلال است هر روز توسط افرادی متخلف و قانون شكن در خطر است و پشتیبانی ندارد.

جریمه مانع فعالیت صیادان ترال نشده است
صیادی دیگر به خبرنگار مهر اظهار داشت: صیادان منطقه روزبه روز ضعیف تر می شوند برای اینكه كسی به یاری آنان نمی شتابد و اقدامات نتیجه ای نداشته است اما صیادان ترال بدون هیچ واهمه ای در منطقه صید می كنند.
حسین كاردان اضافه كرد: صیادان ترال پشتوانه دارند و باوجوداینكه جریمه می شوند باز به صید غیرقانونی خود ادامه می دهند كه امیدواریم مسئولان در این زمینه فكری اساسی كنند.
تور صیادان خالی است
یكی دیگر از صیادان می گوید: با نامه نگاری و كارهای اداری نتیجه ای حاصل نمی گردد چراكه صیادان همه زندگی خودرا نهاده اند اما هیچ درآمدی ندارند و نمی توانند مخارج زندگی خودرا تأمین كنند.
ماشاءالله واعظ اضافه كرد: با صید بی رویه و گسترش صید ترال دریا در حال نابودی است و با نابودی دریا همسایگان دریا یعنی ما صیادان باز نابود می شویم، پس چرا كاری نمی كنند.

وی با اشاره به اینكه مسئولان از صید ترال اطلاع دارند اما اقدامی نمی كنند، افزود: در هیچ كشوری این صید رواج ندارد و این گونه صید و تور ممنوع می باشد اما در كشور ما با چنین وضعیت اسف باری روبرو می باشیم.
ترال در دیگر كشورها ممنوع است
یكی از فعالان حوزه صیادی استان بوشهر به خبرنگار مهر اظهار داشت: صید ترال یك صید مخرب بوده و در كشورهای دیگر ممنوع می باشد چونكه ادوات این صید مانند جارو برقی همه چیز را جارو و زیستگاه و ذخایر دریایی را نابود می كند و هیچ موجودی راه فرار ندارد برای اینكه كه آنها را می بلعد.
حسین طاهری پور اضافه كرد: صید ترال موجب عدم تكثیر آبزیان می شود و محیط زیست و ذخایر دریایی را نابود می كند و امكان رشد یا پرورش آنها وجود ندارد.
نمایندگان استان های جنوبی كه صید ترال در محدوده آنان صورت می گیرد مشاركت كنند و با اقدام قانونی سبب بازدارندگی این فعالیت غیرقانونی در دریا شوند
وی افزود: بردخون به علت بستر مناسبی كه برای پرورش و رشد آبزیان دارد موردتوجه لنج ها و شناورهای صیادی غیرمجاز قرار گرفته است كه در هر موقعیتی مبادرت به صید در منطقه مطاف می كنند و این گونه دریا را به سمت نابودی می كشانند.
طاهری پور افزود: با وجود صید ترال منابع دریایی به ۶۰ درصد رسیده و به مرور نابود می شود، مسئولان از این وضعیت اطلاع دارند كه امیدواریم در جمع صیادان حاضر شوند و پاسخگوی آنان باشند.
وی خواهان هماهنگی و هم اندیشی نمایندگان استان های جنوبی شد و اظهار داشت: اگر نمایندگان استان های جنوبی كه صید ترال در محدوده آنان صورت می گیرد مشاركت كنند با اقدام قانونی می توانند سبب بازدارندگی این فعالیت غیرقانونی در دریا شوند.

نسل آبزیان در خطر نابودی است
امام جمعه بردخون اظهار داشت: صیادان دو مشكل اساسی دارند كه نداشتن اسكله سپس سال ها انتظار به رغم وعده های بسیار و صید ویرانگر «ترال» این دو مسئله اساسی است برای اینكه صیادان در شرایطی به دریا می روند كه برخی درگیر بیماری و ناتوانی هستند و از سویی نداشتن صید و درآمدی از این شغل آنان را آزار می دهد.
حجت الاسلام سید حسین ركنی حسینی اضافه كرد: دریا و منابع دریایی حق الناس است و هیچ كس حق ندارد این حق طبیعی مردم را ضایع كند برای اینكه با صید ترال و عدم اقدام عملی مسئولان آبزیان به مرور نابود می شود.
صیادان با دست خالی به خانه برمی گردند
وی افزود: صیادان با دست خالی به خانه برمی گردند كه از نماینده مجلس، فرماندار، استاندار و همه دولتمردان می خواهیم با عنایت به اشتغال قشر عظیمی از مردم در دریا اقدامی فوری و اساسی كنند تا چند سال دیگر با دریای خالی و بدون ماهی روبرو نشویم.
انگیزه ای برای پیگیری وجود ندارد برای اینكه كارشكنی هایی صورت می گیرد و نفوذهایی روی مسائل هست كه صید ترال ادامه پیدا كرده است
ركنی حسینی اظهار داشت: انتظار داریم مانع صید ترال شوند و نباید اجازه دهند عده ای متخلف به حقوق دیگران تجاوز كنند كه امیدواریم پیام صیادان به گوش مسئولان برسد و جلوی ترال گرفته شود.
امام جمعه بردخون اظهار داشت: زندگی خیلی از مردم بردخون به دریا وابسته است چونكه مردم این منطقه به مشاغل كشاورزی و صیادی می پردازند و هیچ منبع درآمد دیگری ندارند كه اگر دریا باز از آنان گرفته شود آینده تاریكی در انتظار آنان است.
وی با اشاره به اینكه پیگیری های زیادی صورت گرفته است، گفت: ۹ سال درباره اسكله صحبت كردیم و نتیجه ای نداشت و در ۴ سال اخیر به صورت مستمر به صید ترال اشاره كردیم اما انگیزه ای برای پیگیری وجود ندارد برای اینكه كارشكنی هایی صورت می گیرد و نفوذهایی روی مسائل وجود دارد كه صید ترال ادامه پیدا كرده است.

دریا متعلق به همه نسل ها است
نماینده جنوب استان در مجلس شورای اسلامی باز به خبرنگار مهر اظهار داشت: صید و صیادی حق مردم و ساحل نشینان است و افرادی كه صید ترال می كنند مخالف صیادان هستند.
سكینه الماسی اضافه كرد: منابع و آبزیان متعلق به نسل امروز و نسل های آینده است و همه وظیفه داریم در حفاظت از آن بكوشیم و شایسته نیست با تخلف و صید ترال محیط زیست دریایی را تخریب نماییم.
صید ترال ضربه سنگینی به دنبال دارد كه علاوه بر قطع سوخت یارانه ای این شناورها باید مجوز صید آنها لغو شده و از ورود آنها به دریا جلوگیری شودمجید خورشیدی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر هم گفت: یكی از شیوه های مخرب صیادی صید ترال است كه ضربه های سنگینی را به دریا وارد میكند.
وی بر ضرورت مقابله جدی با صید ترال تاكید كرد و افزود: صید ترال ضربه سنگینی به دنبال دارد كه علاوه بر قطع سوخت یارانه ای این شناورها باید مجوز صید آنها لغو شده و از ورود آنها به دریا جلوگیری شود.
فرماندار شهرستان دیر هم اظهار داشت: صید و صیادی از مشاغل سخت و صیادان از شریف ترین اقشار جامعه هستند كه برای كسب روزی حلال در بدترین تلاش می كنند.
كریم علی حسنی ترال را تخلف و صیدی غیرقانونی دانست و اظهار داشت: همه باید به قانون و مقررات پایبند باشیم اما عده ای افراد دوست دارند از قانون سرپیچی و نسبت به حقوق دیگران بی اعتنایی كنند كه صید ترال و تضییع حقوق صیادان نمونه آشكاری از تخلف و مغایر با قانون عمل كردن است.
شیلات امكانات لازم برای مقابله و برخورد با تخلفات را ندارد
مدیركل شیلات استان هم اظهار داشت: دریا گسترده و تخلفات روزبه روز بیشتر می شود و شیلات امكانات لازم برای مقابله و برخورد با تخلفات را ندارد اما در زمینه مبارزه با صید ترال در استان كوتاهی نشده است.

عباس علی زنده بودی اضافه كرد: تابحال نتوانسته ایم مانع همه تخلفات در دریا خصوصاً در زمینه صید ترال شویم اما همه تلاش خودرا به كار می گیریم تا مانع گسترش صید ترال شویم و برای تحقق این مساله اقدامات سخت گیرانه ای مقابل صیادان ترال وضع كرده ایم و برای «مطاف» تصمیمات خاصی گرفته ایم.
وی خواهان همراهی و مشاركت صیادان شد و با یادآوری اینكه در برخوردها ضعف داریم، افزود: اگر به نتیجه برسند كه صیادان ترال با مسئولان شیلات ارتباط دارند من در پیشگاه همه مردم تسلیم هستم.
بنابراین گزارش، صید ترال و ترالرها امروزه در خیلی از كشورها از دور خارج شده اند و روش های صید صنعتی نوین نظیر پرساین و صید با قلاب (لانگ لاین) باب شده است اما ترالرها در ایران هنوز روی دورند و نه تنها بدون نظارت در آب های عمیق با صید گونه های رو به انقراض تن كارشناسان و فعالان محیط زیست را می لرزانند كه با ورود به آب های ساحلی خواب و خوراك را برای صیادان محلی و بومی هم حرام كرده اند.

1397/11/30
14:26:25
5.0 / 5
6006
تگهای خبر: فروش , كشاورزی , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
گل چرم