در گفت وگو با گل چرم اعلام شد
راهکاری برای ایجاد امنیت غذایی در شرایط فعلی کشور
به گزارش گل چرم رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با تکیه بر این که بخش قابل توجهی از مواد غذایی در کشور به صورت ضایعات و دور ریز از چرخه مصرف خارج می شود، اظهار داشت: از طرفی افزایش تولید بدون افزایش بهره وری آب، افزایش مصرف آب کشاورزی را به دنبال خواهد داشت؛ ازاین رو افزایش عرضه مواد غذایی از راه کاهش ضایعات آنها، بهترین شرایط ایجاد امنیت غذایی در کشور است.
قدیر رجب زاده در گفتگو با ایسنا، در مورد پتانسیل های کشور در زمینه ایجاد و تداوم امنیت غذایی، اضافه کرد: به صورت کلی بررسی های علمی و تخصصی نشان داده است بخش قابل توجهی از مواد غذایی در کشور به صورت ضایعات و دور ریز از چرخه مصرف خارج می شود که این مورد از یک سو تأسف آور است؛ اما از طرفی این جرقه را در ذهن همه ما بوجود می آورد که کوشش برای چند درصد کاهش این ضایعات می تواند اثر قابل توجهی بر امنیت غذایی چه در بعد دسترسی به مواد غذایی و چه در بعد توان اقتصادی خانوار در تهیه این مواد داشته باشد.
وی کاهش ضایعات مواد غذایی را سبب افزایش عرضه مواد غذایی و در نهایت کاهش قیمت مواد غذایی در بازار دانست و اظهار نمود: ذکر این نکته هم بسیار مهم می باشد که افزایش تولید (البته بدون افزایش بهره وری آب) افزایش مصرف آب کشاورزی را به دنبال خواهد داشت که این اصلا در شرایط موجود مناسب نمی باشد. اما از طرفی افزایش عرضه مواد غذایی از راه کاهش ضایعات آنها، فشاری بر مصرف آب کشاورزی در کشور نخواهد آورد.
رجب زاده تصریح کرد: ازاین رو اجرای برنامه های درست و دقیق برای کاهش ضایعات مواد غذایی بسیار مهم می باشد. ازاین رو این پتانسیل در کشور وجود دارد که بدون افزایش مصرف آب کشاورزی، میتوان قدری شاخصهای امنیت غذایی را بهبود داد.
رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی وجود نیروی انسانی متخصص و تحصیلکرده فراوان در حوزه های در رابطه با کشاورزی، صنایع غذایی و... در کشور را از دیگر پتانسیل های مناسب برای ایجاد امنیت غذایی در کشور دانست که اگر برنامه ریزی مناسب برای بهره گیری مطلوب از ظرفیت آنها و نیروهای انسانی متخصص صورت گیرد، می توانند کمک شایانی به ارتقای بهره وری و استفاده از ظرفیت های بالقوه در این عرصه باشند.
وی به بیان اقدامات این مؤسسه در زمینه ایجاد امنیت غذایی پرداخت و خاطرنشان کرد: مؤسسه علوم و صنایع غذایی، با عنایت به مأموریت ذاتی خود و مسؤولیتی که در ارتباط با سلامت جامعه بر دوش خود می دیده، انجام پژوهش های مختلف در این راستا را همواره در برنامه خود داشته است. همچون آنها میتوان به پژوهش های مختلف در ارتباط با غنی سازی مواد غذایی با ریز مغذی ها، توسعه و طراحی غذاداروها و غذاهای فراسودمند، جیره های غذایی گروههای خاص، شناسایی و حذف آلاینده های مواد غذایی اشاره نمود.
رجب زاده افزود: همچون سایر اقدامات میتوان به این موارد اشاره کرد:
«تمرکز بر توسعه و به کارگیری صمغ های بومی در فرایندها و فرمولاسیون های غذایی و تدوین نقشه راه تجاری سازی صمغ های بومی»
«برگزاری نوآوردگاه مکمل های غذایی و گیاهی»
«برگزاری استارت آپ های مختلف در زمینه طراحی جیره های غذایی در شرایط بحران»
«تدوین کتاب "بررسی تحلیلی امنیت غذایی کشور و ضایعات مواد غذایی" با رویکرد معرفی چالش ها و کمک به نهادهای مسئول در تصمیم سازی و تصمیم گیری»
«برگزاری نشست ها و کارگاه های آموزشی مختلف ویژه پژوهشگران و صنعتگران در مورد حوزه پژوهشی در رابطه با امنیت و ایمنی مواد غذایی».
وی در پاسخ به این سؤال که کیفیت مواد غذایی در کشور را چطور ارزیابی می کنید، اظهار داشت: کیفیت در محصولات غذایی تعاریف مختلفی دارد. بعنوان مثال کالایی که استاندارد ملی را دریافت می کند، کالایی است که از کیفیت مدنظر سازمان ملی استاندارد برخوردار می باشد. از سوی دیگر مبحث سلامت مواد غذایی، میزان کالری، ارزش تغذیه ای و عاری بودن از مواد زیان آور یکی دیگر از جنبه های کیفی در محصولات غذایی است.
رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: از نظر تولیدکنندگان بالا بودن توان رقابتی و سودآوری، از شاخصهای اصلی کیفیت مواد غذایی به حساب می آید و حال آنکه مصرف کنندگان تنوع بالا، ظاهر و طعم و مزه مطلوب، بسته بندی مناسب و جذاب و گاهی ارزش غذایی بالا را بعنوان کیفیت محصول در نظر می گیرند.
وی با تکیه بر این که در کشور ما محصولات غذایی که با تایید سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو درحال تولید هستند، از حداقل های لازم در کیفیت و سلامت برخوردار می باشند، اظهار نمود: باید توجه داشت که استانداردهای ملی ما اغلب برگرفته از استانداردهای جهانی است.
رجب زاده افزود: در سالهای اخیر توجه به سلامت و ارزش تغذیه ای بخصوص میزان چربی، شکر و نمک بیشتر مد نظر سازمان های نظارتی قرار گرفته و ضمن اعلام این موارد بر روی بسته بندی، رتبه بندی محصولات هم بر این اساس صورت گرفته است که گام موثری در ارتقاء سلامت و کیفیت تغذیه ای محصولات و قدرت انتخاب مصرف کننده خواهد بود.
وی افزود: از طرفی غنی سازی محصولات غذایی و حذف مواد کمتر سالم از محصولات غذایی بیشتر مورد توجه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قرار گرفته است، بگونه ای که هم اکنون برخی محصولات غذایی تولید کشور به کشورهای پیشرفته صادر می شود و کشورهای همسایه هم استقبال بسیار خوبی از محصولات غذایی ایران دارند.
رجب زاده تصریح کرد: به صورت کلی میتوان گفت محصولات غذایی تولید کشور از کیفیت مناسبی برخوردار بوده و لازم است تلاش هایی جهت افزایش سطح آگاهی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در مورد شاخصهای کیفی و تغذیه ای محصولات غذایی و شفاف سازی در ارتباط با برخی اظهار نظرها و شایعات غیر علمی و غیر واقعی در این خصوص صورت گیرد. ضمن این که توسعه تحقیقات و ارتقاء بموقع دانش فنی می تواند به ایجاد تنوع در محصول و بسته بندی و بهبود شاخصهای تغذیه ای، کاهش هزینه های تولید و توان رقابتی بالاتر کمک شایانی کند.
منبع: golcharm.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب