در نشست كشاورزان پنبه كار با مسئولان خصوصی و دولتی مطرح شد؛
بررسی علل كاهش كشت پنبه در كشور
به گزارش گل چرم كشاورزان پنبه كار، بحران آب، عدم حمایت لازم دولت از تولید، هزینه های بالای كشت و واردات بی رویه را همچون علل افت تولید پنبه طی سال های گذشته در كشور عنوان كردند.
به گزارش گل چرم به نقل از مهر، در نشست پنبه کاران نمونه کشور با فعالان صنعت نساجی و مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی در شهرستان کاشمر که یکی از قطب های تولید پنبه کشور است، کشاورزان به بیان مشکلات و چالش های موجود در این عرصه پرداختند.
در همین راستا قربانعلی اسدی یکی از کشاورزان پنبه کار با اشاره به علل کاهش سطح زیر کشت پنبه طی سال های گذشته اظهار داشت: کمبود آب یکی از دلایلی بود که سبب شد کشاورزان به سمت تولید محصولات دیگر بروند. ضمن اینکه هوشمندسازی چاه های آب سبب شده که تولیدکنندگان نتوانند مزارع خویش را به اندازه کافی آبیاری کنند و جهت استفاده از آب محدودیت بوجود آمده است.
همچنین هادی تقوی پنبه کار نمونه کشور در سال ۷۲ با اعلان اینکه هم اکنون کشت پنبه را رها کرده و به تولید محصولات دیگر روی آورده است، اظهار داشت: هم اکنون بنده به جای پنبه محصولاتی مانند انگور، جو و ذرت را می کارم چون که در سال های گذشته عدم حمایت دولت از محصول پنبه سبب شد کشاورزان کشت این محصول را رها کنند.
وی با اشاره به اینکه آن زمان اوج تولید پنبه در کشور بود، اضافه کرد: حتی صادرات به کشورهای آسیای میانه و ترکمنستان در حال انجام بود که با اجازه دولت وقت پنبه و بخصوص الیاف مصنوعی وارد کشور شد و همین واردات بی رویه تولید داخل را فلج کرد.
وی با اشاره به وضعیت تولید پنبه در دهه ۷۰ افزود: در آن زمان کارخانه های پنبه به صورت مستمر در کنار صنایع نساجی فعالیت می کردند و حتی در مقاطعی پنبه ایران به کشورهایی مانند فرانسه و آلمان صادر می شد که با اوج گرفتن واردات این وضعیت تغییر نمود و ایران به یکی از واردکنندگان پنبه تبدیل شد.
تقوی با اشاره به اینکه هم اکنون تولید پنبه برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد، خاطرنشان کرد: نرخ خرید تضمینی پنبه از کشاورزان پایین است و در بهترین حالت در هر هکتار برای کشاورزان ۲۰ میلیون تومان درآمد حاصل می کند که با کسر هزینه های تولید عملاً چیزی برای کشاورز پنبه کار باقی نمی ماند.
انتقاد از هزینه بالای نهاده های کشاورزی
این کشاورز نمونه با اشاره به اینکه هزینه نهادهای کشاورزی همچون کود شیمیایی بسیار بالاست، خاطرنشان کرد: قیمت کودهای فسفاته و پتاسه امسال به کیسه ای ۵۰۰ هزار تومان رسیده است که این اتفاق خوشایندی برای کشاورزی کشور نیست.
وی افزود: پنبه محصول هزینه بری است و شرایط تولید آن سبب شده کشت این محصول برای خیلی از کشاورزان همچون خود بنده مقرون به صرفه نباشد.
دولت برای ترغیب کشاورزان به کشت پنبه باید مشکل آب را حل کند
عباس زابلی مقدم یکی دیگر از پنبه کاران کشور در سال ۹۴ بعنوان پنبه کار نمونه برگزیده شده بود با اعلان اینکه مشکل اصلی کشاورزان کمبود آب است، گفت: اگر دولت می خواهد کشاورزان مایل به ترغیب پنبه شوند باید ابتدا مشکل آب آنها را برطرف کند.
وی با اعلان اینکه آب سرگردان در منطقه زیاد است اضافه کرد: با عرضه تسهیلات مناسب به کشاورزان می توان به ذخیره آب کمک کرد.
در ادامه مجتبی صمیمی یکی از فعالان صنعت نساجی از وضعیت کاهش تولید پنبه و آینده این صنعت در کشور اظهار نگرانی کرد و اضافه کرد: هم اکنون هم واردات بی رویه پنبه ادامه دارد.
وی افزود: دو ماه پیش از فصل برداشت ثبت سفارش انجام می شود و متأسفانه همزمان با فصل برداشت داخلی واردات به کشور انجام می گیرد که این سبب ایجاد شائبه وجود فساد در پشت پرده می شود.
صمیمی با اشاره به وجود امضاهای طلایی در وزارت صمت اضافه کرد: این وزارتخانه در پاسخ به نامه رئیس جمهور که اعلام نموده بود واردات پنبه در فصل برداشت بررسی شود نوشته هر گونه ممنوعیت و محدودیت در واردات پنبه خلاف است.
این فعال بخش خصوصی خاطرنشان کرد: بحث وزارت صمت در مورد محدودیت واردات پنبه در حالی است که همه کارشناسان معتقد هستند ایران از اوج شکوفایی تولید پنبه و خودکفایی در این محصول فاصله بسیاری گرفته است.
وی با اشاره به اینکه سیاست های پشتیبانی از تولید پنبه وجود ندارد، اضافه کرد: مشوقی هم برای ترغیب کشاورزان در نظر گرفته نشده و همه این موارد سبب نگرانی شده است که کشاورزان به دنبال کشت پنبه نروند.
صمیمی با اشاره به اینکه مدیریت دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صمت به شکل پراکنده است، اظهار داشت: متأسفانه حلقه های زنجیره تولید در بین این دو وزارتخانه قطع شده در حالیکه در تمام دنیا تولید در چارچوب زنجیره پیش می رود.
در آخر مراسم مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خلیل آباد هم با اشاره به اینکه تغییرات آب و هوایی تاثیر زیادی در عدم کشت پنبه داشته است، اظهار داشت: در سال های گذشته منطقه ما گرم تر شده و از آنجایی که پنبه آب زیادی نیاز دارد مسئله بحران آب سبب شده کشاورزان به سمت کشت محصولات دیگر روی آورند.
وی افزود: تولید پنبه هزینه بر است اما در باغ انگور کشاورز یک سال درخت را می کارد و چند سال محصول آنرا برداشت می کند و هزینه های کمتری برای تولید صرف می شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب