نگهداری دام دیگر به صرفه نیست؛
گاوهایی كه به سبب نبود خوراك كشته می شوند!
گل چرم: البرز استان البرز با میانگین تولید سالیانه 415 هزار تن، هشتمین تولید كننده بزرگ شیر در كشور است. وجود 300 هزار راس دام در البرز، صنعت دامپروری را به یكی از اصلی ترین نقاط قوت استان در عرصه تولید تبدیل نموده است. با این وجود كمبود نهاده های دامی سبب بروز بعضی از مشكلات در واحدهای دامپروری صنعتی شده و امنیت آنها را تحت شعاع قرار داده است.
یکی از دامپروران البرزی درباره مشکلاتی که تولیدکنندگان شیر با آن مواجهند می گوید: وقتی نتوانیم دام را از نظر مواد پروتئینی و ویتامینی تامین نماییم، تولید شیر کاهش پیدا می کند و در نتیجه آن شاهد افزایش قیمت شیر در بازار خواهیم بود. وقتی که حتی بعضی از مکمل های دامی تولید داخل، متاثر از افزایش قیمت دلار، گران می شوند چگونه انتظار داریم که قیمت شیر ثابت بماند.
مجید رضایی به ایسنا می گوید: اینطور نیست که گرانی شیر به نفع ما باشد. شیر زمانی گران می شود که هزینه دامداری افزایش و میزان تولید شیر کاهش پیدا کرده باشد. هم اکنون با قیمت فعلی نهاده هایی مثل سویا، ذرت و کنجاله کلزا که برای تولید شیر حیاتی هستند، نگهداری دام به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد. ما در این مجموعه با داشتن ۳۵۰۰ راس دام مولد مجبور شده ایم برخی از آنها را به کشتارگاه بفرستیم چون به سبب کمبود مواد غذایی، تولید شیر کمی داشتند و هزینه نگهداری آنها تامین نمی شد.
حذف شیر از هرم غذایی، خطرناک است
رضایی با انتقاد از افزایش قیمت بعضی از نهاده های تولید داخل می افزاید: ما در کنار کار دامپروری، کشاورزی هم می نماییم. شرکت های تولید روغن، دانه کلزا را بطور میانگین ۴ الی ۵ هزارتومان از ما می خرند. وقتی روغن کلزا را از آن جدا می کنند، باقی مانده یا تفاله آن با عنوان کنجاله به دامپروران با قیمت هر کیلو ۹ هزار تومان فروخته می شود. اگر نظارت بر این چرخه بیشتر شود، چنین اتفاقی نمی افتد و قیمت نهاده ها ثابت می ماند تا تولیدکنندگان شیر نیز تحت فشار اقتصادی نباشند.
این دامپرور البرزی می گوید: ما از اهمیت کار خودمان آگاهیم و دوست نداریم سفره مردم را به قیمت افزایش سود خودمان کوچک نماییم. قسمتی از وظیفه تضمین امنیت غذایی و سلامت مردم بر عهده تولیدکنندگان شیر است و ما نمی خواهیم که به خاطر افزایش قیمت، شیر از سفره قشر کم درآمد حذف شود. حذف شیر از هرم غذایی، درآینده برای نسل های بعدی دردسرساز خواهد شد.
کمبود نهاده در البرز بیشتر از دیگر مناطق احساس می شود
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان البرز با اشاره به اینکه مشکل تامین نهاده های دامی در کشور به جهت کمبود ارز اختصاصی برای واردات در این حوزه می باشد، اظهار داشت: باتوجه به اقلیم خشک ایران، بخش زیادی از نهاده های دامی مورد نیاز بوسیله واردات تامین می شود. وقتی ارز کافی برای واردات اختصاص داده نمی گردد، محصول کافی به کشور نمی رسد در نتیجه توزیع نهاده بین واحدهای تولیدی به میزانی که نیازشان است، امکان پذیر نیست.
مجتبی تقی زاده با اشاره اهمیت تامین پروتئین در حوزه دام های مولد، افزود: باتوجه به ظرفیت فعلی، استان البرز سالانه به ۲۴۰ هزار تن نهاده ذرت نیاز دارد که در ۶ ماه نخست امسال، ۴۰ درصد از این مقدار تامین شده است. ۶۲ درصد از نیاز منطقه به سویا و ۶۰ درصد از نیاز به نهاده جو نیز رفع شده است. با این وجود امیدواریم هرچه سریعتر این مشکل در سطح کشور حل شود تا صنعت تولید شیر با چالش مواجه نباشد.
مجتبی تقی زاده با اعلان اینکه استان البرز هشتمین تولید کننده شیر در کشور است، افزود: استان البرز با میانگین تولید سالیانه ۴۱۵ هزار تن شیر در کشور جایگاه هشتم را دارد اما از این جهت که بیشتر دام های موجود در استان، از نژادهای خوب و خالص هستند، از نظر سرانه تولید به ازای هر راس دام در جایگاه دوم کشوری قرار داریم. این مساله به این معناست که این نوع نژادها در عوض مصرف بیشتر علوفه، شیر بیشتری تولید می کنند پس کمبود نهاده در استان البرز، بیش از مناطق دیگر احساس می شود.
وی اضافه کرد: قبل از این انتظار می رفت تا انتهای امسال، تولید شیر استان البرز به ۴۳۵ هزار تن برسد اما به سبب کمبود نهاده در سطح کشور، تا کنون ۲۰ درصد از پتانسیل استان در عرصه تولید را از دست داده ایم. با این وجود تلاش می نماییم با مدیریت این چالش و همراهی دامپروران استان، از این معضل عبور کنیم
افزایش قیمت شیر به سبب کاهش تولید ناشی از کمبود نهاده است
رئیس اتحادیه دامداران استان البرز با انتقاد از شیوه تامین نهاده های دامی در دامداری ها اظهار داشت: با توجه به این که نهاده کافی و با قیمت مناسب در اختیار دامداران قرار نمی گیرد و دامداران مجبور به تهیه نهاده های دامی از بازار آزاد هستند، تولید شیر و فروش آن با قیمت فعلی به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد و بیشتر فعالان این حوزه با مشکلات مختلفی مواجه گشته اند.
ابراهیم ثابت با اعلان اینکه تامین خوراک کافی و مناسب برای دام مهم ترین گام در تولید شیر است، اشاره کرد: وقتی نتوانیم خوراک کافی برای دام را تامین نماییم واضح است که تولید شیر کاسته می شود. هر دام مولد باید روزانه بین ۲۳ تا ۴۶ کیلوگرم کنسانتره شامل ذرت، سویا، جو و سایر علوفه ها مصرف کند تا بتواند بطور میانگین ۴۰ تا ۴۵ کیلوگرم شیر تولید نماید. وقتی نمی توانیم این میزان از خوراک را برای دام مهیا نماییم، شیر کمتری تولید می شود که نتیجه آن نیز افزایش قیمت در بازار است.
ثابت با اشاره به اینکه بیش از ۳۰۰ هزار راس دام در استان البرز وجود دارد، افزود: ۱۵۵ هزار راس از این تعداد، دام سنگین و مولد هستند که تامین خوراک بموقع برای آنها نقش حیاتی دارد. باید نقش اتحادیه ها و تشکل های صنفی در این عرصه افزایش پیدا کند تا بین اعلام نیاز، تامین و توزیع نهاده و دیگر الزامات، توازن برقرار شود. شرایط فعلی تامین خوراک به شکلی است که بعضی از صنایع دامپروری کوچک به سمت نابودی و ورشکستگی می روند. طبق محاسبات کارشناسان قیمت تمام شده به ازای هر کیلو شیر ۴۶۵۰ تومان است اما کارخانه ها شیر را بین ۳۷۰۰ تا ۳۹۰۰ تومان از دامپرور خریداری می کنند که این مساله به معنای ظلم واضح به دامپرور است.
تشویق دامداران به تولید شیر پرچرب؛ جلوگیری از واردات کره
رئیس اتحادیه دامداران البرز ظرفیت های داخلی برای تولید کره و سایر محصولات لبنی را کافی و توانمند خواند و اظهار داشت: با وجود پتانسیل های داخلی، ما هیچ احتیاجی به واردات محصولی مانند کره نداریم. کافی است تا شرکت های تولیدی، دامداران را به تولید شیر پرچرب تشویق کنند تا مواد اولیه آنها برای تولید کره و سایر محصولات لبنی بطور کامل و کافی تامین گردد. اگر هزینه ای که برای واردات کره در نظر گرفته می شود، به تامین نهاده برای دامداران اختصاص یابد و مبالغی با عنوان تشویقی، برای تولیدکنندگان شیر پرچرب در نظر گرفته شود، دامداران از موادی مانند گلوتن، تخم پنبه و پودر چربی در خوراک دام استفاده می نمایند تا تولید شیر پرچرب افزایش پیدا کند.
منبع: گل چرم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب