رئیس كمیته علمی مقابله با كرونا خبر داد
حمایت ۹۶۰ میلیاردی از شركت های واكسن ساز
رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه 9 شرکت داخلی با تولید داخل در زمینه تامین 25.5 میلیون دُز واکسن کرونا فعال شده اند، اظهار داشت: برمبنای اعلام وزیر بهداشت 16.8 میلیون دُز نیز بوسیله مجموعه «کواکس» تامین خواهد شد.
به گزارش گل چرم به نقل از ایسنا دکتر مصطفی قانعی در نشست "بررسی وضعیت تولید واکسن کرونا در کشورها و ارائه توانمندی ایران در تولید آن" با اعلان اینکه در دنیا اگر واکسن بخواهد از فاز مقدماتی تا تولید انبوه به جلو برود، بین ۵ تا ۱۰ سال زمان نیاز دارد، اضافه کرد: ولی شاهد بودیم که واکسن کرونا در کمتر از یک سال تولید شد، به شکلی که ۱۱ مورد از واکسن تولیدی در فاز ۳ بالینی قرار دارند.
وی با اعلان اینکه ۲ واکسن تولید شده از طرف شرکت های "فایزر" و "مدرنا" در داخل آمریکا تاییدیه دریافت نمودند، اظهار نمود: واکسن های تولید شده در شرکت های ایرانی در فاز یک که فاز کارآزمایی بالینی است، قرار دارد و ۱۱ واکسن تولید شده در دنیا در فاز ۳ هستند.
وی با اعلان اینکه ۱۷۲ واکسن در دنیا در مرحله بالینی هستند، اظهار نمود: ۱۰۰ واکسن نیز در مراحل پیش بالینی قرار دارند.
قانعی تصریح کرد: کلیه شرکت های واکسن ساز کرونا بر ۴ پایه کار می کنند که یکی از آنها بر پایه ویروس کامل کرونا است که حدود ۸ واکسن برمبنای ویروس غیر فعال شده کرونا است که بخش عمده ای از شرکتها بر پایه ویروس کامل کرونا مبادرت به تولید واکسن کردند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری نوع دوم واکسن کرونا را بر پایه ناقل ویروسی دانست که این نوع شامل دو نوع "تکثیرشونده" و "غیر تکثیرشونده" تقسیم می شوند و افزود: سهم عمده واکسن ها (حدود ۱۶ واکسن) بر پایه ناقل ویروسی از نوع غیر تکثیرشونده هستند، علاوه بر آن بخش دیگری از واکسن ها بر پایه DNA و RNA ها هستند که ۱۶ واکسن ساز دراین زمینه ها وارد شدند.
وی نوع چهارم واکسن کرونا را بر پایه "زیر واحد پروتئینی (Subunit) عنوان نمود و اظهار داشت: ۲۰ واکسن ساز محصول خودرا برمبنای زیر واحد پروتئینی تولید کردند و بر این اساس اگر صدها شرکت واکسن سازی در دنیا موجود باشند، واکسن کرونای خودرا بر این ۴ پایه تولید می کنند.
قانعی درباب انتخاب بهترین واکسن کرونا در دنیا با تاکید بر اینکه چند مولفه دراین زمینه موثر است، توضیح داد: ۱۶ درصد از واکسن کرونا تولید شده اگر یک دُز تزریق شود، کفایت می کند و برای ۵۷ درصد واکسن ها دو دُز تزریق که از این تعداد ۸ درصد آنها باید دو دُز در ایام صفر و ۱۴ تزریق شود. علاوه بر آن ۲۰ درصد در ۲ دُز صفر و ۲۱ تزریق دارند.
به گفته وی ۲۹ درصد واکسن های کرونا ۲ دُز در فواصل صفر و ۲۸ روزه باید تزریق شوند و واکسن های ۳ دُزی شامل واکسن هایی هستند که در فواصل صفر، ۲۸ و ۵۶ باید تزریق شوند.
قانعی با تاکید بر اینکه ۲۵ درصد واکسن های تولیدی در پایگاه رفرنس نحوه تزریق را مشخص نکردند، افزود: بطور کلی ۵ درصد واکسن های کرونا خوراکی و ۸۵ درصد آنها تزریقی هستند و عمده واکسن ها به سمت تزریق و دو دُز بین ۱۴ تا ۲۸ روز فواصل دریافت واکسن رفتند.
دبیر ستاد زیست فناوری بیشترین سهم تولید واکسن کرونا را شامل کشورهای آمریکایی دانست و تصریح کرد: بر اساس گزارش مجله نیچر کشورهای انگلستان، هند، نروژ، فرانسه، سوئیس، چین، جمهوری چک، هلند، بلژیک، ژاپن، اندونزی، کره جنوبی، ترکیه، آرژانتین و کانادا تولیدکننده واکسن هستند، بدون آنکه نامی از ایران برده شود.
وی با اعلان اینکه در گزارش یونیسف ایران جزو کشورهای تولیدکننده واکسن کرونا قرار گرفته است، تصریح کرد: ایران برنامه تولید ۲۵.۵ میلیون دُز واکسن کرونا را در دستور کار دارد.
وی اظهار داشت: ۹ شرکت داخلی با تولید داخل امکان تامین ۲۵.۵ میلیون دُز در کشور را دارند و همانطور که وزیر بهداشت قبل از این اشاره نمود، ۱۶.۸ میلیون دُز بوسیله مجموعه «کواکس» تامین می شود.
قانعی، با اعلان اینکه سهم عمدهای(نزدیک به ۳.۲ میلیارد دُز) از واکسن های تولید شده از طرف شرکت های "اکسفورداسترازنکا"، "جانسون اند جانسون"، "نووکس"، "سانوفی"، "مدرنا" و "بیوان تک" پیش فروش شده است، اضافه کرد: قیمت این واکسن ها از ۴ تا ۳۷ دلار اعلام شده است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی اضافه کرد: از یکسو، انگلستان مدل واکسن های «آکسفورد ـ آسترازنکا»، «سانوفی»، «نوواوکس» را به تولید رسانده است. از طرف دیگر، هند حجم گسترده ای از واکسن «آکسفورد ـ آسترازنکا» بیش از یک میلیارد دُز و «نوواکس» را ساخته است.
مدل جهانی برای کاهش ریسک شرکت های واکسن ساز
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با تاکید بر اینکه ما ۳ تا ۴ ماه از دنیا در زمینه تولید واکسن عقب تر هستیم، ضمن آنکه واکسن ایران در فاز یک و واکسن تولید شده در سایر کشورها در فاز ۳ قرار دارد، اشاره کرد: در تمام دنیا عمده تامین کننده منابع مالی تولید واکسن دولتها هستند که بوسیله پیش خرید محصول ریسک شرکتها را کاهش دادند.
وی افزود: بدین جهت دولت ها از این روش وارد همکاری با شرکتها شدند و واکسن را پیش خرید کردند و ریسک را از شرکت تولید کننده برداشتند و به دولت منتقل شد تا در این صورت اگر واکسن شکست بخورد، شرکتها متضرر نشوند.
قانعی با اعلان اینکه این مدل در کشور شاید می توانست قابل اجرا باشد، اظهار داشت: بهتر بود در ابتدا با پیش خرید واکسن اقدام جدی انجام می شد.
وی میزان پیش خرید واکسن در دنیا را ۷ میلیارد و ۲۵۰ میلیون دُز دانست و تصریح کرد: بیشترین فروش مربوط به شرکت "آکسفورد" است که دلیل آن عرضه واکسن بدون سود و با قیمت ۴ دلار بوده است.
پیش بینی ها برای میزان تولید واکسن
رئیس گروه آینده نگاری، نظریه پردازی و رصد کلان سلامت با اشاره به میزان پیش فروش واکسن های مختلف اظهار داشت: ۳.۲۹ میلیارد دُز واکسن «آکسفورد ـ آسترازنکا»، ۱.۳۷ میلیارد دُز «جانسون و جانسون»، ۱.۳۸ میلیارد دُز «نوواکس»، ۱.۲۸ میلیارد دُز «فایزر» و «بیوانتک»، ۱.۲۳ میلیارد دُز «سانوفی / جی اس کی»، ۷۸۰ میلیون دُز «مدرنا»، ۴۱۰ میلیون دُز «کیوروک»، ۳۶۰ میلیون دُز «سینوواک»، ۳۴۰ میلیون دُز «اسپاتیک ـ وی» و ۱۴۰ میلیون دُز واکسن «کوواکس»، میزان پیش فروش واکسن های مختلف در دنیا هستند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با اشاره به حجم تولید واکسن کرونا در دنیا توضیح داد: تا ۳ ماه از آخرین سال ۲۰۲۰ یک میلیارد دوز واکسن تولید شده است و در نیمه اول ۲۰۲۱ حدود ۷.۷ میلیارد دوز واکسن در دنیا تولید می شود که این میزان معادل جمعیت کره زمین است و اگر قرار باشد به هر فردی دو دُز از واکسن تزریق شود، حدود ۴ میلیارد دُز آن تا نیمه اول سال ۲۰۲۱ تولید خواهد شد.
قانعی افزود: در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ حدود ۱۲ میلیارد دُز واکسن تولید خواهد شد و این میزان برای سال ۲۰۲۲ به ۲۸ میلیارد دُز می رسد.
وی بیشترین سهم واکسن ها را از نوع زیر واحد پروتئینی ذکر کرد و تصریح کرد: به زودی شرکتها بازاری برای فروش واکسن خواهند یافت، با توجه به این که تولید شاید از نیاز دولت جلوتر باشد. به احتمال زیاد در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ با فراهمی واکسن روبروخواهیم بود. در سال ۲۰۲۳، ۲۹.۶ میلیارد دُز واکسن در دنیا طی سه سال آینده خواهیم داشت.
قانعی با اعلان اینکه این پیش بینی ها برمبنای پلت فرم های به وجود آمده و بدون حضور ایران است، اظهار داشت: این احتمال که میزان تولید واکسن از این مقدار هم بیشتر شود، زیاد است و احیانا در سال آینده حدودا مشکلی به نام تامین واکسن نباشد، بلکه مازاد واکسن وجود داشته باشد.
تولید واکسن از ۵ سال به یک سال
دبیر ستاد زیست فناوری پروسه تولید واکسن را ۵ ساله عنوان نمود و اظهار داشت: حالا شاهد می باشیم که بیشتر این واکسن ها در کمتر از یک سال تمام مراحل را طی کرده اند و در حال آزمایشات هستند که زودتر واکسن را به تولید برسانند؛ علاوه بر این، فاز ۴ که رصد و ایمنی است، با عنوان فاز تسریع شده پیش می رود که ما مانند سایر کشورها با این مکانیزم پیش می رویم.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی اظهار داشت: در مجله نیچر آمده که سال ۱۸۸۰ واکسن "تیفوئید" ۱۰۰ سال زمان برد تا به تولید برسد؛ اما به مرور، زمان تولید واکسن ها کم شد بطوریکه تولید واکسن هپاتیت ۱۰ تا ۱۵ سال به طول انجامید.
وی بیان کرد: حالا شاهد می باشیم که در سال ۲۰۲۰ چقدر علم بشریت پیشرفت کرده که به دلیلهای اورژانسی بتوانیم کمتر از یک سال واکسن به تولید برسانیم؛ این مسائل نشان میدهد که توسعه واکسن در دنیا و فناوری موجب تسریع تولید واکسن شده است.
قانعی درباب تائیدیه های واکسن ها اظهار داشت: بطور کلی دو نوع تائیدیه وجود دارد که شامل FDA و تائیدیه محلی می شود؛ همه واکسن هایی که تائیدیه محلی گرفتند، هنوز در فاز سه بالینی هستند.
دبیر ستاد علمی مقابله با کرونا تاکید کرد: تمام واکسن سازهای دنیا هنوز در مرحله فاز سه بالینی هستند و مطالعاتشان به پایان نرسیده؛ اما برمبنای تائیدیه های محلی، تزریقشان را آغاز نموده اند.
به گفته قانعی، درباب واکسن mRNA می توان چنین اظهار داشت که تا حالا تائیدیه ای برای این مدل وجود نداشته و واکسن های ویروسی غیرفعال شده، مدل واکسن های قبلی هستند که تائیدیه هایی داشته اند.
وی با اعلان اینکه تائید واکسن «آکسفورد ـ آسترازنکا» در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۰ توسط انگلستان صادر گردیده است، اظهار داشت: تائید واکسن توسط نهادهای سلامت کشوری به میزان استفاده محدود و پیش از تکمیل داده های فاز سه بالینی هستند؛ اما در بعضی موارد، اجازه استفاده اضطراری صادر می شود.
قانعی درباب واکسن هایی که اجازه استفاده اضطراری آنها صادر گردیده است، اضافه کرد: واکسن های «فایزر»، «کانسینو»، «گامالیا»، «انستیتو وکتور»، «سینوک» و «سینوفارم» همچون واکسن هایی هستند که استفاده اضطراری آنها صادر گردیده است.
وی درباره واکسن هایی که اجازه استفاده اضطراری آنها بوسیله FDA صادر گردیده است، اظهار داشت: واکسن های «فایزر» و «مدرنا» همچون واکسن هایی هستند که تائیدیه FDA و همین طور واکسن های «سینوفارم» و «فایزر عربستان سعودی» تائیدیه های کامل محلی را دریافت کرده اند.
قانعی درباره خاصیت های واکسن اظهار داشت: ما باید در تولید واکسن به شکلی عمل نماییم که پاسخ متعادل سیستم ایمنی، سلولی و هومورال را ببینیم و اینها را باید تحریک نماییم تا آنتی بادی های غیرخنثی کننده و سرگردان نداشته باشیم.
رئیس گروه آینده نگاری، نظریه پردازی و رصد کلان سلامت در فرهنگستان علوم پزشکی با اعلان اینکه واکسن بر پایه mRNA ایمنی مناسب را در بدن ایجاد می کند، اظهار داشت: تا حالا این واکسن در کشور موجود نبوده؛ اما یکی از نکات چالشی آن، نگهداری در دمای منفی ۷۰ و منفی ۲۰ است.
وی افزود: واکسن بر پایه وکتور ویروسی، ایمنی مناسب را در بدن به وجود می آورد و واکسن برمبنای پروتئین نیز این خاصیت را دارد؛ همانطور که در ویروس های هپاتیت وجود داشت.
شروع فعالیت جنبش های ضد واکسن در دنیا
قانعی با تاکید بر اینکه درباب واکسن ما هم باید فازهای مختلف اورژانسی را داشته باشیم، اظهار داشت: تولید واکسن از شروع تولید شدن، همیشه طرفدار نداشته و جنبش های ضد واکسن حتی در دوره امیرکبیر هم به وضوح دیده شده، این مساله در پاندمی ۲۰۲۰ مستثنی نیست و جنبش های ضد واکسن کار خودشان را با شیوع اپیدمی کرونا آغاز نموده اند.
وی افزود: از یکسو، سفارش می نماییم که ابهامات درباب تولید واکسن برطرف شود و از طرف دیگر، رگولاتورها از سرمایه گذاران جدا کار کنند تا سیاست با علم درآمیخته نشود که ما باید این رویه را در کشورمان به کار بگیریم.
حمایت از شرکت های تولیدکننده واکسن در ایران
وی با اشاره به حمایت های معاونت علمی، صندوق نوآوری و شکوفایی و پیش خرید از این شرکتها اظهار داشت: معاونت علمی به میزان ۲۵۰ میلیارد تومان، صندوق نوآوری و شکوفایی به میزان ۷۱۰ میلیارد تومان از این شرکتها حمایت می کنند.
رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا اضافه کرد: همین طور با مدلی که در دنیا در پیش گرفته شده که آن هم پیش خرید است، در صدد هستیم که از شرکت های تولیدکننده حمایت نماییم تا آنها بتوانند واکسن های مورد نیاز در زمینه کرونا را به تولید برسانند.
قانعی اشاره کرد: تولید واکسن های خوراکی هم در کشور در پیش گرفته شده که پروژه هایشان در حال توسعه است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی تاکید کرد: از یکسو، کرونا یک فرصت بود که بتوانیم در مدت کوتاهی به تولید واکسن برسیم. از طرف دیگر، آزمایشگاه سطح سه انجام پروژه های این چنینی را داشته باشیم که حالا محقق شده است.
وی افزود: همین طور ایجاد فضای رقابتی در تولید واکسن بعد از کرونا محقق شد که امیدواریم ضایعات جدی از کرونا بواسطه واکسن و فعالیت بخش پزشکی در کشور، کمتر و کمتر شود.
قانعی با اشاره به مدل ستاد توسعه زیست فناوری برای پشتیبانی از توسعه واکسن کرونا در داخل کشور اظهار داشت: اثبات دانش فنی، تثبیت دانش فنی و تولید نیمه صنعتی، آمادگی برای تولید انبوه، ست آپ تولید انبوه و خرید تضمینی، مدل زیرساخت اولیه برای تولید واکسن در ستاد زیست فناوری به شمار می روند.
رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا در ادامه با اشاره به مزیت دیگر پاندمی کرونا اظهار داشت: تولید واکسن در بخش خصوصی توسعه پیدا کرد و توانستیم بواسطه این پاندمی، به دانش فنی واکسن های نسل جدید دست یابیم.
تولید واکسن آنفلوآنزا و موتاسیون های ویروس کرونا
وی در پاسخ به این پرسش که چرا ما نمی توانیم واکسن آنفلوآنزا بسازیم، ولی به سرعت واکسن کرونا را ساختیم، اشاره کرد: یک ماه دیگر صبر کنید تا واکسن آنفلوآنزای داخلی به بازار ارائه شود.
قانعی درباب اثرات واکسن کرونا با وجود موتاسیون های به وجود آمده در این ویروس با تاکید بر اینکه پایش جهش های ویروس کرونا بر عهده شرکت های واکسن ساز نیست، تصریح کرد: برای پایش جهش های این ویروس موسساتی به وجود آمده است، ضمن آنکه موتاسیون به وجود آمده در کشور انگلستان در کشور دیده نشده است.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب