پیگیری غُصه بزرگ - ۱۰

عواقب سوءمدیریت ها در بازار نهاده های دامی

عواقب سوءمدیریت ها در بازار نهاده های دامی

به گزارش گل چرم در حالیکه کارشناسان و فعالان صنعت دام و طیور از دیماه ۱۳۹۸ درباره عواقب سوءمدیریت در بازار نهاده های دامی اخطار داده بودند، بی توجهی به این مسئله سبب شده که امروز کشور واردکننده مرغ شود!



به گزارش گل چرم به نقل از مهر، در حالیکه کارشناسان و فعالان صنعت دام و طیور از دیماه ۱۳۹۸ درباره عواقب سوءمدیریت در بازار نهاده های دام ی اخطار داده بودند، بی توجهی به این مسئله سبب شده که امروز کشور واردکننده مرغ شود! آن هم در وضعیتی که کشور با شرایط جنگ اقتصادی و محدودیت منابع ارزی مواجه می باشد و بیشتر از هر زمان دیگری به صرفه جویی در منابع ارزی نیازمند هستیم.
(۱۵ دی ۱۳۹۸) آغاز بحران در بازار نهاده های دامی و نقطه آغاز جهش قیمت مرغ
نقطه آغاز جهش قیمت مرغ را میتوان زمستان سال قبل دانست؛ زمانی که زمزمه ها درباره افزایش قیمت نهاده های دامی تازه شروع شده بود. ۱۵ دیماه ۹۸ بود که تولیدکنندگان از افزایشی شدن قیمت نهاده های دامی اطلاع داده و می گفتند قیمت مرغ تحت تاثیر افزایش قیمت نهاده، افزایش یافته است. در آن زمان قیمت مرغ بین ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان بود.
زمزمه کمبود و گرانی نهاده های دامی به تدریج به صدای بلند اعتراض گونه تولیدکنندگان تبدیل شد و در سایه بی توجهی، بی عملی و سوءمدیریت مسؤلان نه فقط خیلی از واحدهای مرغداری تولید خویش را متوقف کردند بلکه اختلال در تولید به جایی رسید که تولیدکنندگان پیشبینی کردند جریان تأمین نیاز داخلی با مشکل جدی مواجه و قیمت ها رشد لجام گسیخته ای پیدا کند.
هشدار درباره کاهش تولید؛ ۹ ماه قبل
در همین ارتباط، در تاریخ ۲۳ خردادماه ۱۳۹۹ هم حبیب اسدالله نژاد، نایب رییس کانون سراسری مرغداران گوشتی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره کاهش تولید مرغ و افزایش قیمت آن اخطار داده و اظهار داشته بود: با ادامه این روند در حدود ۶ ماه آینده در تأمین گوشت مرغ وابسته خواهیم شد آن هم در سالی که به نام جهش تولید مزین شده و مسؤلان مربوطه همچون وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی برای پیشگیری از این شرایط باید تمهیدات لازم را بیندیشند.
وی ۱۵ مرداد ماه ۱۳۹۹ هم در گفتگویی دیگر با خبرنگار مهر وضعیت توزیع و قیمت نهاده های دامی را عامل افزایش قیمت مرغ اعلام نموده و اظهار داشته بود: مرغداران در جوجه ریزی احتیاط می کنند.
همچنین در تاریخ ۱۸ تیرماه ۱۳۹۹، مجید موافق قدیری، رئیس انجمن صنایع خوراک دام و طیور در گفتگو با خبرنگار مهر تاکید کرده بود: ناگفته پیداست که اگر مشکلات این عرصه حل و فصل نشود تا چند ماه آینده با کاهش تولید محصولات پروتئینی همچون گوشت مرغ مواجه خواهیم شد چون که هم اکنون هم به علت عدم تأمین بموقع و با قیمت مصوب دولتی مواد اولیه تولید خوراک، انگیزه جوجه ریزی و پرورش کاهش یافته است. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
وی در گفتگوی دیگری در تاریخ ۳ دی ۱۳۹۹ هم اظهار داشته بود: متأسفانه کشور به لحاظ وضعیت نهاده های دامی در شرایط خوبی به سر نمی برد و بازار هم گواه این مطلب است. اگر دولت با همین فرمان بخواهد به سمت جلو برود بدون شک بهار سال آینده باید مرغ وارد کند ازاین رو ایران که هفتمین کشور تولید کننده مرغ دنیاست، به واردکننده این کالا تبدیل می شود. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
وعده های بی سرانجام مسؤلان و پاس کاری بین دستگاههای مسئول
در این میان، مسؤلان دولتی بی توجه به این هشدارها، مرتب یا توپ را به زمین یکدیگر انداختند و یا از تأمین کافی نهاده ها و تولید و توزیع مکفی مرغ در بازار خبر دادند وعده هایی که هیچ وقت به سرانجام نرسید و عواقب این سوءمدیریت ها و نابسامانی ها در هفته های اخیر تشدید شد و شاهد کمبود عرضه مرغ در خیلی از استان های کشور، افزایش چشم گیر قیمت این کالا و صف های طولانی مردم برای تأمین آن بودیم، مسائلی که کماکان هم ادامه دارد.
به دنبال این اتفاقات، علیرغم اینکه وزارت جهاد کشاورزی از ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی خبر می داد و تولید را کافی عنوان می کرد. (اینجا بخوانید) بحث کاهش جوجه ریزی و کمبود تولید به شکل جدی عنوان شد، یکی از فعالان بازار مرغ ۱۷ اسفند ماه در گفتگو با خبرنگار مهر از کاهش شدید جوجه ریزی در مرغداری های سطح کشور اطلاع داد و اظهار داشت که به علت کاهش جوجه ریزی، تولید مرغی که باید برای مصارف شب عید انجام می شد، کاهش یافته است و آماری که مسؤلان از تولید و عرضه مرغ می دهند، با حقیقت همخوانی ندارد. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
و سرانجام؛ واردات مرغ!
این مسئله علیرغم تکذیب های مسؤلان وزارت جهاد کشاورزی توسط ستاد تنظیم بازار کشور تأیید شد. عباس قبادی، دبیر ستاد تنظیم بازار در این حوزه با اشاره به اینکه نتوانستیم در مهار گرانی موفق باشیم، اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزی اعلام نموده تولید را انجام داده است، اما برآوردهای ما این مورد را نشان نمی دهند. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید) و سرانجام به دنبال این اظهارات دبیر ستاد تنظیم بازار کشور، مجوز واردات مرغ با ارز ترجیحی صادر شد و روز گذشته هم وزیر صمت از واردات ۵۰ هزار تن مرغ اطلاع داد و اظهار داشت: برای تأمین مرغ در ماه مبارک رمضان مجوز واردات ۵۰ هزار تن مرغ برای شرکت پشتیبانی امور دام صادر گردیده است تا در کنار تولید داخل بتوانیم بازار را تنظیم نماییم. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
مسئولان، هشدارها را درباره حذف گله های مولد و سرمایه های دامی کشور جدی بگیرند
نکته مهم در این حوزه درگیری تمام بخش های صنعت دام و طیور کشور با چالش نهاده های دامی است و خطری که صنعت دام و مرغ تخم گذار کشور را هم تهدید می کند. در همین زمینه موسی رهنمایی، قائم مقام نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: متأسفانه به علت عدم تأمین نهاده های دامی، گله های مولد در حال حذف شدن هستند که این خسارت را هیچ چیزی نمی تواند جبران کند و معتقدم کسانی که سبب اختلال در سیستم تأمین و توزیع نهاده های شده اند، خیانت بزرگی به کشور کرده اند. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
وی اخیراً در گفتگوی دیگری با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه درخواست ما از مسؤلان وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاههای در رابطه با نهاده های دامی این است که به صورت لحظه ای به صنعت دام و طیور کشور توجه نمایند، عنوان کرد: دام و طیور موجودات زنده هستند و گاهی حتی ثانیه ها برای تأمین نهاده ها مهم می شود. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
با توجه به اینکه بحران در تأمین نهاده های دامی تمام بخش های صنعت دام و طیور را تهدید می کند و نگرانی های جدی درباره کاهش تولید تخم مرغ و از بین رفتن سرمایه دامی کشور هم مطرح است که احتمال دارد ما را در تأمین گوشت قرمز و محصولات لبنی هم گرفتار دردسر و وابسته به خارج از کشور کند. کارشناسان معتقدند که مسؤلان مربوطه باید هر چه سریع تر مبادرت به اتخاذ تصمیمات فوری و مؤثر برای برون رفت صنعت از این چالش ها کنند چون که سرمایه های دامی کشور اگر از بین برود، به سادگی قابل جبران نیست و خسارات سنگینی به کشور ما وارد می نماید ضمن اینکه در این میان سرمایه های تولیدکنندگان هم از میان خواهد رفت و در بحث اشتغال زایی هم گرفتار خسارات فراوان خواهیم شد.
بنابراین لازم است مسؤلان به جای وعده و انکار و پاس کاری به یکدیگر، از الان مشکل را جدی بگیرند و به دنبال راهکاری برای حل آن باشند تا در ماههای آینده خبر واردات گوشت قرمز و دام و تخم مرغ و لبنیات هم به گوش نرسد.

1399/12/27
11:33:14
0.0 / 5
2073
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
گل چرم