تداوم روند نزولی صادرات فرش دستباف

تداوم روند نزولی صادرات فرش دستباف

به گزارش گل چرم عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف، ضمن برشمردن موانع صادرات، پیش بینی نمود که صادرات فرش تا آخر سال جاری به ۵۰ میلیون دلار برسد و اظهار داشت که این رقم نسبت به سال قبل حدود ۱۵ میلیون دلار کاهش دارد.


به گزارش گل چرم به نقل از ایسنا، وضعیت تولید و صادرات فرش دستباف در سالهای اخیر گرفتار مشکلات فراوان بوده، به صورتی که طبق اعلام گمرک، صادرات فرش دستباف در سال ۱۳۷۲ به اوج خود رسیده و حدود دو میلیارد دلار بوده و برای پنج تا هفت میلیون نفر شغل ایجاد کرد، اما به تدریج کاهش یافته، به صورتی که به حدود ۲۴۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۷ و بعد از اعمال تحریم ها به ۷۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۸ و ۵۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ رسیده است. از سوی دیگر به تازگی از ساختار جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) رونمایی شده که در آن برخی معاونت ها حذف و برخی ادغام شدند که همچون آنها میتوان به حذف مرکز ملی فرش از ساختار جدید صمت اشاره نمود که مقرر است به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منتقل شود، اما این مورد موجی از انتقادات فعالان صنعت فرش را به همراه داشته و حتی هشدارهایی نسبت به احتمال کاهش بیشتر صادرات مطرح گردیده است.
مرتضی میری در گفتگو با ایسنا، پیش بینی نمود که صادرات فرش تا آخر سال جاری به ۵۰ میلیون دلار برسد و اظهار داشت: این رقم نسبت به سال قبل حدود ۱۵ میلیون دلار کاهش دارد. در هشت ماهه سال جاری، ۳۹ میلیون دلار فرش به وزن ۲۵۰۰ تن صادر گردیده است.
وی درباره علل کاهش صادرات فرش هم اظهار نمود: کاهش صادرات فرش ناشی از وضعیت تحریم ها و تصمیمات داخلی است. برای مثال مشکلات نقل و انتقال پول، حضور در بازارهای بین المللی و حمل و نقل ناشی از اعمال تحریم ها است. از سوی دیگر تصمیمات داخلی مثل سیاست نادرست تعهد ارزی سبب ایجاد مشکلاتی برای تجار شده است.
متعهد می شویم پول چیزی که هنوز نفروختیم، برگردانیم
به قول عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف، در حوزه صادرات این محصول، با انتقال فرش از انبار داخل ایران به یک کشور دیگر، تازه فرایند فروش فرش شروع می شود، اما تجار هنگام خارج کردن محصول خود متعهد می شوند ارز حاصل از فرشی که هنوز نفروختند، به طرقی که بانک مرکزی تعیین کرده، تحویل دهند.
وی با اشاره به اینکه کارت بازرگانی تجاری که برای بازگرداندن ارز گرفتار مشکل باشند و به هر علتی نتواند این پول را برگرداند تعلیق می شود، خاطرنشان کرد: مجموعه این شرایط سبب می شود بسیاری از تجار به فعالیت خود ادامه ندهند و این سرمایه فرار وارد فعالیتهای دیگر می شود.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف، قطع بیمه قالیبافان از جانب مجلس و مشکلات در ارتباط با تمدید کارت های بازرگانی را همچون دیگر مشکلات این صنعت عنوان نمود و اظهار داشت: کارت های بازرگانی فعالان بازار که سرقفلی دارند، یعنی سند ملکی ندارند و نمی توانند کد رهگیری اجاره هم دریافت نمایند، تمدید نمی گردد که بارها در این رابطه با وزارت صمت مذاکره کردیم و به نتیجه نرسیدیم.
او همینطور با اشاره به اینکه ماده ۱۲۱ قانون امور گمرکی اجازه نمی دهد فرش هایی که بازارهای مختلف انباشته شده یا برای تعمیر احتیاج به بازگشت به کشور دارد وارد شود، خاطرنشان کرد: این مساله حدود شش سال است که حل نشده و احتیاج به اصلاح قانون در مجلس دارد.
ارزش اشتغال موجود در صنعت فرش دستباف چقدر است؟
میری ضمن اشاره به اشتغال دو میلیون نفر در صنعت فرش، خاطرنشان کرد: هر شغل حدود ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان هزینه دارد، ازاین رو ارزش اشتغال فعلی در صنعت فرش دستباف حداقل یک میلیون میلیارد تومان است. از سوی دیگر اگر این افراد، بعنوان یک روستایی مولد، شغل خویش را از دست بدهند و جامعه مصرف کننده شهری و بیکار اضافه شوند، علاوه بر هزینه اشتغالی که دولت باید پرداخت کند، تبعات اجتماعی و امنیتی فراوان خواهد داشت که بارها در این حوزه اخطار دادیم.




منبع:

1400/10/13
23:08:29
5.0 / 5
559
تگهای خبر: اتحادیه , بازار , تولید , صادرات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
گل چرم