یکپارچه سازی اراضی کشاورزی گل یا پوچ

یکپارچه سازی اراضی کشاورزی گل یا پوچ

گل چرم: یکی از اهدافی که سازمان امور اراضی دولت سیزدهم بطور جدی پیگیری می کند رفع تداخلات اراضی و در ادامه یکپارچه سازی زمینهای کشاورزی است. در این خصوص چقدر انتظارات برآورده شده است؟



به گزارش گل چرم به نقل از مهر، یکی از اهدافی که سازمان امور اراضی دولت سیزدهم بطور جدی پیگیری می کند رفع تداخلات اراضی و در ادامه یکپارچه سازی زمینهای کشاورزی است.
پس از انقلاب سفید در دهه ۴۰ اراضی کشاورزی از دست ملاکان بزرگ خارج و در مساحت کوچک تر در اختیار کشاورزان و بهره برداران قرار گرفت. قانون ارث سبب شد به مرور زمان این زمین ها باردیگر به قطعات خردتر تبدیل گشته و امروز خیلی از این اراضی از حیز انتقاع ساقط و کشت اقتصادی ندارند.
سازمان امور اراضی کشور در کنار پیگیری این دو موضوع در دو سال اخیر ۴ تور رسانه ای برگزار کرده که خبرگزاری مهر ضمن گزارش از روند دو موضوع رفع تداخلات اراضی ملی و کشاورزی و نیز یکپارچه سازی اراضی کشاورزی به تعدادی از خلاءها و اشکالات موجود پرداخته است. در چهارمین تور رسانه ای سازمان امور اراضی کشاورزی از برخی پروژه های استان لرستان در این دو موضوع بازدید شد.
جهش تولید با یکپارچه سازی اراضی
نخستین بازدید مربوط به طرح یکپارچه سازی ۳۱۰ هکتار اراضی کشاورزی در دل کوه های رومشکان در مناطق چم گز و چم کبود بود.
بهرام میر دریکوند، مدیر امور اراضی استان لرستان با تأکید بر پیگیری مساحت اقتصادی و افزایش عملکرد در واحد سطح، اظهار داشت: دولت در امتداد این امر یک سلسله مشوق هایی را در نظر گرفته که می توان به ایجاد سیستم آبیاری نوین، راه اندازی جاده بین زراعی، پرداخت تسهیلات کم بهره، کاهش سهم بیمه کشاورزان و تامین نهاده های کشاورزی اشاره نمود. بدین سان اراضی که تا دو سال قبل در قالب ۱۰۸ قطعه خرد و پراکنده رها شده بود و امکان کشت نداشت امروز با یکپارچه سازی تبدیل به ۸ قطعه شده و به چرخه تولید بازگشته و سبب اشتغالزایی شده است.
وی اشاره کرد: زمینهای دیم که قبل از این در هر هکتار یک تن محصول داشت با اجرای طرح یکپارچه سازی به ۵ تن رسیده است.
وی در ادامه سخنان خود به مشکلات آبی منطقه اشاره نمود و اضافه کرد: ۳ ایستگاه پمپاژ آب با سرمایه گذاری ۱.۵ میلیارد تومانی به وجود آمده تا معضل کم آبی برای کشاورزان رفع گردد. ۸۵ درصد سرمایه گذاری از طرف دولت و ۱۵ درصد بخش خصوصی کمک کرده است.
پیش بینی شده در امتداد افزایش تولید حدود ۱۱۱۳ هکتار زمین کشاورزی در سطح استان یکپارچه شود.
برگزاری جشن رفع تداخلات در شهریور
مدیر امور اراضی استان لرستان با اشاره به به پروژه رفع تداخلات عنوان کرد: اراضی استان حدود ۵۰۰ هزار هکتار بوده که تا پایان شهریور ۱۴۰۳ رفع تداخل می شوند.
وی اظهار داشت: تا کنون ۴۱۷ هزار هکتار از زمینهای ملی و کشاورزی رفع تداخل و تثبیت و بعد از انجام کاداس برای ۲۹۰ هزار هکتار سند تک برگ صادر گردیده است.
جهش تولید گندم
محصول ۳۱۰ هکتار اراضی یکپارچه سازی شده در شهرستان رومشکان گندم بوده که ۲۵ اردیبهشت اولین برداشت آن شروع می شود. کشت گندم در این منطقه به شکل آبی انجام شده و برمبنای پیش بینی ها در هر هکتار بین ۸ تا ۱۰ تن گندم برداشت خواهد شد.
صیداکبر بازوند، مدیر جهاد کشاورزی منطقه رومشکان با اشاره به رقم های کشت شده گندم توضیح داد: چمران، دوروس و پیشگام رقم های کشت شده گندم در این منطقه بوده که پیش بینی می شود در مزارع آبی ۸ تا ۱۰ تن گندم و دیم ۵ تا ۶ تن محصول برداشت شود.
گلایه کشاورزان از نبود جاده تا حق بیمه
در حاشیه این بازدید یکی از کشاورزان این ناحیه که اقدام به اجاره زمین و کشت گندم کرده بود به اعتراض گفت، بارش باران منجر به سیلاب و از میان رفتن قسمتی از اراضی کشاورزی و محصولات گندم آن شده و با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی هنوز موفق به دریافت بیمه و هزینه خسارت نشده است.
در ادامه برخی کشاورزان دیگر که ماشین های جهاد کشاورزی را شناختند، نسبت به دیرکرد پرداخت سم و کود و نیز نهاده های کشاورزی گلایه مند بودند که فعالیت شأن را تحت شعاع قرار داده است.
عدم جاده مناسب برای سر زدن به مزارع در دل مناطق کوهستانی از دیگر شکایت های کشاورزان این منطقه بود.
پرورش آبزیان گرمابی
بنا بگفته مدیر سازمان امور اراضی استان لرستان، در سطح ۱۶۳۹ مورد واگذاری با بیش از ۸ هزار هکتار زمین، حدود ۴۴۰۰ هکتار زمین به طرح درختکاری اختصاص یافته است. حدود ۱۲۰۰ هکتار مربوط به طرح های وابسته کشاورزی و ۳۶۰۰ هکتار نیز به طرح های غیر کشاورزی مانند پرورش آبزیان اختصاص پیدا کرده است.
در ادامه واگذاری اراضی، پروژه پرورش آبزیان گرمابی در شهرستان دورود از طرح های انجام شده بود که محصولاتش وارد بازار هم شده است.
در این راستا حدود ۴۰۰ هکتار اراضی بدون استفاده در قالب ۲۱ مزرعه و ایجاد اشتغال ۱۰۰ نفر برای پرورش ماهیان کپور اختصاص یافته بود که در قالب ۷۰ تعاونی فعالیت دارد. در هر هکتار ۲.۵ تا ۳ تن عملکرد حوضچه ها است. سالانه ۱۲۵۰ تن محصول تولید شده که میان ۳۵۰ تا ۴۰۰ تن صادر می شود.
جالب است بدانید این شهرستان هیچ منطقه بیابانی نداشته و ۴۵ هزار هکتار زیر کشت محصولات کشاورزی آنست. درود دارای ۲۵ نوع محصول باغی با ۵ هزار هکتار و ۱۷ نوع محصول دامی و شیلات بوده و قسمتی از تامین بازار را بر عهده دارد. همین طور ۱۵۳ مزرعه دارد که ۲۱ مزرعه مربوط به پرورش ماهیان گرمابی و ۱۳۲ مزرعه در عرصه پرورش ماهیان سردآبی راه اندازی شده است.
سالانه بیش از ۸ هزار تن انواع محصولات شیلاتی در این منطقه تولید شده که بازار هدف آن کشورهای حاشیه خلیج فارس و خصوصاً عراق است.
باغات مثمر دو خواهران در اراضی ملی
بازدید از باغات منطقه دو خواهران پروژه دیگری بود که خبرنگاران بازدید داشتند. میر دریکوند، مدیر امور اراضی استان لرستان درباره ی باغات این منطقه اظهار داشت: تعداد ۵۵۹ مورد واگذاری در قالب کشت گونه باغی در سطح استان با مساحت ۴۴۰۰ هکتار انجام شده که ۱۷۰ هکتار آن مربوط به کاشت زردآلو در منطقه دو خواهران است.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی شهرستان درود، زردآلو این منطقه برند بوده و میزان برداشت محصول در هر هکتار بین ۲۰ تا ۳۵ تن بوده که یکی از ظرفیتهای به وجود آمده در منطقه محسوب می شود.
درددل باغداران
در ادامه بازدید از این پروژه، صاحب باغ زردآلو به گلایه اظهار داشت: امسال دو هزار هکتار باغ گرفتار سرمازدگی شده و بیشتر درختان بدون بار بوده و محصولات باقی درختان نیز به اندازه ای نیست که هزینه ها را تامین کند.
وی اضافه کرد: درختان نمی توانند بار خودرا نگه دارند و این امر خسارت زیادی به من باغدار زده است.
در این منطقه بارش زیاد بوده و عموماً تگرگ محصولات باغی را تهدید می کند. حال پرسش این است؛ این حجم مطالعه و سرمایه گذاری زمانی و مالی چه ثمری در بخش کشاورزی و تامین امنیت غذایی داشته است؟ در صورتیکه هدف گذاری درست انجام شده مسیر به اشتباه طی شده و تولیدات با شرایط جوی منطقه تهدید جدی می شود.
به نظر می رسد؛ نخست این که باید درختانی در منطقه کاشته شوند که هنگام بارش های سیل آسا، زمان گل دهی آنها نباشد یا از رقم هایی استفاده گردد که در این منطقه باتوجه به خاصیت های اقلیمی آن بتوانند هنگام بارش، بار خودرا حفظ کنند.
باغداران منطقه دو خواهران گلایه داشتند برای مساعدت با امر کشاورزی در چنین مناطقی باید هواشناسی نقطه ای اتفاق افتد تا باغدار با پیش بینی وضعیت هوای منطقه، بتواند قبل از سرما و بارش های سیل آسا با تدابیر اندیشیده شده با آن روبرو شود.
عملکرد جزیره ای سبب شده تا سازمان امور اراضی طرح یکپارچه سازی اراضی و واگذاری اراضی دولتی به کشاورزان را پیش ببرد اما عدم مدیریت سازمان هایی مانند سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی این می شود که ارقام نامناسب در مناطق کشت شده در نهایت منجر به شکست طرح ها شده و انتظارات را برآورده نکند.
تهدید جدی تغییر کاربری
تا کنون ۱۰.۹۲۷ هکتار اراضی در استان لرستان یکپارچه سازی شده تا منجر به بهبود عملکرد در واحد سطح شود. اما تغییر کاربری اراضی کشاورزی در تمام استانها امنیت غذا را تهدید می کند.
مدیر امور اراضی کشاورزی استان لرستان به ۱۸۹۷ مورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی اشاره نمود و اظهار داشت: سال قبل برای ۳۰۶ مورد حکم قلع و قمع صادر شد.
میردریکوند با تاکید به حفظ اراضی کشاورزی اشاره کرد: در امتداد تامین امنیت غذایی باید از تغییر کاربری اراضی کشاورزی جلوگیری شود.
وی تصریح کرد: بیشتر اراضی کشاورزی در استان لرستان در سطح ۱ و ۲ بوده و کشت دیم هستند.
مشکلات بخش مکانیزاسیون
در ادامه سید عماد شاهرخی، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان در نشست خبری با خبرنگاران اظهار داشت: هر هکتار زمین امنیت غذایی ۲۲ نفر را تامین و تضمین می نماید بدین سبب حفظ کاربری اراضی کشاورزی از اهمیت به سزایی برخوردارست.
وی با اشاره به میزان تولید محصولات زراعی در این استان اضافه کرد: تولید گندم از سالانه ۱۲۳ هزار تن در ابتدا دولت سیزدهم با افزایش ۴ برابری به ۵۳۰ هزار تن رسیده است. همین طور سطح گلخانه های استان از ۷۸ هکتار به ۱۳۰ هکتار بالا رفته است. در عرصه تولید دانه های روغنی زمینهای زیر کشت از ۲۲۰۰ هکتار امروز به بالای ۶ هزار هکتار رسیده است؛ بطوریکه در کشت کاملینا این استان رتبه نخست را در کشور دارد.
شاهرخی با اشاره به مشکلات مکانیزاسیون بخش کشاورزی اظهار داشت: اگر ادوات و تجهیزات کشاورزی مورد نیاز در دسترس باشد از ۳۰ درصد ضایعات جلوگیری شده و ارتقا راندمان در واحد سطح محقق می شود؛ بطوریکه ۷۰ درصد در مصرف آب جلوگیری شده و ۳۰ درصد تولید محصولات بیشتر می شود.
وی اظهار داشت: به کشاورزان سفارش می شود از کمباین هایی بهره گیرند که معاینه فنی داشته و هد آن بطور دائم بررسی شود تا از هرز رفتن محصولات کشاورزی جلوگیری شود.
جلوگیری از قاچاق آرد
در ادامه نشست رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان با اشاره به کاهش مصرف آرد در استان عنوان کرد: سال قبل ۲۶ هزار تن به ارزش ۵۰۰ میلیارد دلار مصرف آرد در استان لرستان کم شد.
وی در در پاسخ به این پرسش خبرنگار مهر که این حجم آرد از استان قاچاق می شد، اظهار داشت: مصرف سالانه استان ۳۰۰ هزار تن آرد بوده که قسمتی از آن از چرخه مصرف به بیرون نشأت پیدا می کرد.
گفتنی است؛ قبل از هوشمند سازی فروش نان بخش زیادی از آرد از چرخه تولید خارج و به کشورهای همسایه قاچاق می شد که در دو سال اخیر از آمار آن کاسته شده است.
از تولید مرغ تا گسترش زنجیره ارزش آبزیان
شاهرخی با اشاره به میزان تولید مرغ در استان لرستان هم اظهار داشت: ۱۶ واحد مرغ گوشتی در استان فعالیت دارد که سالانه ۴۵ میلیون قطعه جوجه ریزی به انجام می رسد. از این تعداد ۳۰ درصد مازاد نیاز بازار استان بوده و به سایر استانها ارسال می شود.
وی با اعلان اینکه ۱۸ درصد اشتغال استان در عرصه کشاورزی است، عنوان کرد: ۲۳ درصد افراد در عرصه کشاورزی فعالیت دارند؛ اما در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی همچنان نوپا هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان در آخر با اشاره به طرح های آینده این استان اظهار داشت: در زنجیره دو محصول گل محمدی و آبزی پروری مقرر است فعالیت ها گسترش پیدا کند؛ بطوریکه از صفر تا ۱۰۰ محصولات در استان تولید و به بهره برداری برسد.


منبع:

1403/02/16
08:47:46
5.0 / 5
127
تگهای خبر: آموزش , بازار , تولید , جهاد كشاورزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳