صنایع تبدیلی حلقه گمشده كشاورزی است

داستان تكراری خام فروشی محصولات كشاورزی در آذربایجان شرقی

داستان تكراری خام فروشی محصولات كشاورزی در آذربایجان شرقی

گل چرم: با وجود بالا بودن میزان تولید محصولات كشاورزی در استان آذربایجان شرقی، كمبود صنایع تبدیلی كشاورزان را به سمت بازار خام فروشی بدرقه كرده است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- آناهیتا رحیمی: محصولات کشاورزی پر بار است و مرغوب؛ اما یک جای کار می لنگد و کشاورزان با تمام تلاش و هزینه های گزاف که برای تولید محصولات خود متحمل می شوند از روزهای آتی نگران هستند.
قامت خم می کنند و همیشه چشم انتظار به بار نشستن محصولاتی هستند که روزی خانواده بدان گره خورده است اما آخر داستان، تنها به برداشت محصولات کشاورزی ختم نمی گردد.
آنها درد و دل های بسیاری را بر زبان می آورند و از افزایش قیمت کود و سم، می نالند؛ حال که کمبود صنایع تبدیلی جای خودرا دارد، کمبودی که مشکلات عدیده ای همچون خام فروشی برای کشاورزان را رقم می زند.
استان آذربایجان شرقی تنوع بالای تولید در محصولات کشاورزی را رقم زده است اما کمبود صنایع تبدیلی در این استان، کشاورزان را با چالش های بسیاری روبرو ساخته است.
چالش هایی که ثمره یک عمر زحمت کشاورزان را در یک چشم بر هم زدن از بین می برد و به ناچار تن به خام فروشی محصولات کشاورزی خود می دهند.
کل محصولات تولیدی در استان ۵ میلیون تن است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر، کل محصولات تولیدی استان را ۵ میلیون تن بیان کرده و اضافه کرد: کل محصولات زیر بخش های دام و طیور، زراعت و باغبانی، ۴.۸ الی ۵ میلیون تن می باشد که در این میان، ظرفیت صنایع تبدیلی استان شامل فرآوری، نگهداری و بسته بندی حدود ۴ میلیون تن است.

اکبر فتحی افزود: ۸۵ درصد تولیدات کشاورزی استان، ظرفیت برای نگهداری، فرآوری و بسته بندی را دارند اما عمده ترین مشکلات موجود شاید ترکیب نامناسب ظرفیت صنایع تبدیلی است.
آذربایجان شرقی دومین استان در تولید سیب است
وی بیان کرد: استان آذربایجان شرقی دومین استان در تولید سیب بشمار می رود و همین ضرورت بالا بودن ظرفیت را می طلبد که در این قسمت نیاز به سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی است اما در دیگر بخش ها بیشتر از نیاز استان به صنایع تبدیلی احساس می شود.
کل محصولات زیر بخش های دام و طیور، زراعت و باغبانی ۴.۸ الی ۵ میلیون تن است
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، بخش کشاورزی با چالش های بسیاری روبروست اما در این میان چالشی که مختص استان ما بوده، کارهای بخش کشاورزی در فضای آزاد است و این فضای آزاد متأثر از حوادث قهری و طبیعی مانند زلزله، سیل، بارش برف و سرما است.
وی در ادامه توضیح داد: بغیر از مدیریت و ریسک پذیری در بخش کشاورزی در فضای آزاد، با محدودیت منابع آبی و خاکی نیز روبرو می باشیم چونکه به سبب حوضه اصلی آبریز دریاچه ارومیه با محدودیت منابع آبی مواجه بوده و برمبنای مصوبه ستاد احیای دریاچه ارومیه، باید ۴۰ درصد میزان مصرف در این عرصه را کاهش داده و ۶۰ درصد مابقی در تولید را باید به شکلی مدیریت کرد که کاهش در تولید اتفاق نیفتد که همین موضوع در زمره یکی از چالش های اساسی است.

کوچک بودن قطعات کشاورزی در سطح استان
فتحی، کوچک بودن قطعات کشاورزی را از دیگر چالش های عمده در بخش کشاورزی دانسته و اضافه کرد: قطعات کشاورزی کوچک شده از توجیه اقتصادی لازم خارج شده و تنها سیاست در دستور کار، در ارتباط با این موضوع، یکپارچه سازی، تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی است.
قطعات کشاورزی کوچک شده از توجیه اقتصادی لازم خارج شده و تنها سیاست در دستور کار، یکپارچه سازی، تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی است
وی به خبرنگار مهر اظهار داشت: ۳۰ محصول استان آذربایجان شرقی در زیر بخش های مختلف کشاورزی، دام و طیور و زراعت، رتبه اول تا پنجم کشوری را داراست که در این میان، تولید علوفه و عدس در رتبه اول، سیب و زردآلو در رتبه دوم جای گرفته اند.
وی اضافه کرد: محصولات گلخانه ای در سال ۹۱، ۵۹ هکتار بود که حالا به ۲۶۰ هکتار افزایش یافته و به جایگاه خوبی رسیده است.
فتحی، کل سطح زیر کشت استان را یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار دانسته و اضافه کرد: ۸۰۰ هزار هکتار از سطح زیر کشت در استان، زراعت دیمی، ۳۰۰ هزار هکتار زراعت آبی و نیمه آبی و در نهایت ۱۰۵ هزار هکتار باغی است.

وی در آخر بیان کرد: ۵ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی است که عمده محصولات، مازاد بر مصرف نیاز استان تولید شده و برای تنظیم بازار به کشور و یا استان های دیگر صادر می گردد.
کشاورزی رو به فنا و نابودی است
باغ داران اهری از نبود صنایع تبدیلی در این منطقه گله مند هستند به شکلی که یکی از باغ داران اهری به خبرنگار مهر اظهار داشت: ۹۹ درصد محصولات کشاورزی به صورت خام فروشی است و به سبب نبود وسایل بسته بندی و فرآوری، خام فروشی صورت گرفته و صنایع تبدیلی وجود ندارد.
احمد زاده اضافه کرد: سالانه حدود ۱۲۰۰ تن سیب، ۱۰۰ تن گلابی و ۵ تن گردو از ۲۲ هکتار زمین کشاورزی تولید می شود اما گذشته از کوشش برای تولید محصولات کشاورزی، هزینه صرف شده بسیار بالاست و با چنین وضعیتی کشاورزی رو به فناست و دیگر انگیزه ای برای کشاورزی باقی نمی ماند.
هزینه های سرسام آور کود و سم برای باغداران
وی افزود: هزینه های کود و سم گزاف است بطوریکه برای تولید تنها یک کیلو سیب، هزینه های زیادی صرف می نماییم و بیش از ۲۰ درصد هزینه آب دهی به زمین کشاورزی را می پردازیم.
این باغ داران اهری از عدم وجود یارانه کود و سم گله کرده و به خبرنگار مهر اظهار داشت: سمی که در سال قبل ۳۵ هزار تومان بود امسال برای خرید همان سم، باید مبلغ ۱۵۰ هزارتومان را بپردازیم و هزینه کارگر نیز افزایش یافته است.

وی اضافه کرد: از روزی که چشم خودرا باز کرده ام کشاورز هستم و به صورت حرفه ای کار می کنم و بیشتر درآمدی که دارم را صرف هزینه های زمین کشاورزی خود می کنم.
این باغ دار اهری زمانی که پای مشکلات به میان می آید، عمده ترین مشکلات موجود در بخش کشاورزی به خصوص باغ داری در اهر را نبود سرمایه در گردش و تسهیلات کم بهره معرفی کرده و افزود: با افزایش قیمت کود و سم، نبود صنایع تبدیلی و فرآوری، عدم ثبات در صادرات، تعرفه گمرکی گزاف، سبب می شود تا باغ داران دیگر قادر به تولید نباشند.
۸۰۰ واحد فرآوری محصولات کشاورزی بطور مستقیم فعال است
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: استان آذربایجان شرقی بعنوان قطب صنایع تبدیلی شناخته شده است که بالای ۸۰۰ واحد فرآوری محصولات کشاورزی بطور مستقیم با ظرفیت بالای ۵ میلیون تن را داراست.
استان آذربایجان شرقی بعنوان قطب صنایع تبدیلی شناخته شده است که بالای ۸۰۰ واحد فرآوری محصولات کشاورزی بطور مستقیم با ظرفیت بالای ۵ میلیون تن را داراست
ایاز برنو افزود: در سطح استان ۱۲۰ سردخانه نگهداری میوه وجود دارد که ظرفیت آن، بیش از ۴۰۰ هزار تن می باشد که علاوه بر این، بالای ۲۰ سردخانه نیز دارای مجوز در دست راه اندازی هستند.
وی با اشاره بر استاندارد ۳ درصدی ضایعات در تولیدات محصولات کشاورزی اضافه کرد: عمده ترین بازار صادرات به کشورهای عراق، روسیه و کشورهای اروپایی صورت می گیرد.

استان آذربایجان شرقی در تولید محصولات کشاورزی دستی توانا دارد و در همین راستا رتبه های برتر در تولید محصولات کشاورزی شامل سیب، زردآلو، عدس و … را از آن خود کرده است. با این حساب کمبود صنایع تبدیلی در استان، قامت کشاورزان را بیشتر از افزایش قیمت سم و کود و سایر مشکلات خم می کند و کشاورزان را با مشکلی بزرگ تر هم چون خام فروشی محصولات کشاورزی روبرو می سازد.
این مشکل نیازمند توجه مسئولان ذی ربط و هم چنین سرازیر شدن سرمایه گذاران برای ایجاد واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی است که در این صورت دست و دل کشاورزان نیز به کار گرم تر می شود و به دنبال آن فرصت برای اشتغال جوانان و رونق دو چندان در محصولات کشاورزی ایجاد می شود.


منبع:

1399/07/30
13:31:53
5.0 / 5
1903
تگهای خبر: استاندارد , بازار , تولید , جهاد كشاورزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
گل چرم