آغاز كوچ عشایر از ۳۰ فروردین

آغاز كوچ عشایر از ۳۰ فروردین

گل چرم: سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اعلام نمود: عشایر باید حدودا از ۳۰ فروردین از عرصه های مرتعی مناطق قشلاقی خارج و در تاریخ ۲۰ اردیبهشت تا یکم خرداد وارد عرصه های مناطق ییلاقی شوند.


به گزارش گل چرم به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اضافه کرد: اگر زمان کوچ و چرای دام عشایر در عرصه های مرتعی رعایت نشود و یا دام خارج از ظرفیت وارد مراتع شود، طبق تبصره (۲) ماده ۴۷ و ۴۴ قانون حفاظت از بهره برداری جنگلها و مراتع با افراد خاطی برخورد می شود.
ترحم بهزاد با بیان اینکه با کمک ستاد کوچ، زمان کوچ عشایر تنظیم و مشخص شده است، عنوان کرد: عشایر باید تقریباً از ۳۰ فروردین از عرصه های مرتعی مناطق قشلاقی خارج و در تاریخ ۲۰ اردیبهشت تا یکم خرداد وارد عرصه های مناطق ییلاقی شوند.
وی در عین حال از تدوین دستورالعمل اجرای مدت چرا، کنترل پروانه ساماندهی کوچ برای اولین بار اطلاع داد و اظهار داشت: این دستورالعمل به استانداری ها، سازمان امور عشایر و ادارات کل منابع طبیعی کشور ابلاغ گردیده است.
بهزاد بر ضرورت هماهنگی بین دستگاههای مختلف برای اجرای این دستورالعمل در سطح ملی و استانی و مشارکت با سازمان جنگلها با هدف پیشگیری از تخریب مراتع و منابع پایه کشور و حفظ ذخایر ژنتیکی تاکید نمود.
وی ضمن اشاره به این که اغلب اراضی مرتعی کشور از گیاهان نامرغوب پوشیده شده اند، اضافه کرد: از ۸۴.۸ میلیون هکتار مراتع کشور حدود ۷.۲ میلیون هکتار جزو مراتع خوب، ۲۱.۴ میلیون هکتار مراتع متوسط و ۵۶.۲ میلیون هکتار مراتع فقیر به لحاظ پوشش گیاهی هستند.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: بیشتر از ۵۰ درصد تاج پوشش مراتع کشور خوب، ۲۰ تا ۵۰ درصد متوسط و کمتر از ۲۵ درصد تاج پوشش مراتع فقیر می باشند.
وی در مورد اقدامات برای پیشگیری از کوچ زود هنگام عشایر به مراتع اظهار داشت: حالا زمان حرکت عشایر از مناطق قشلاقی در استان هایی مانند خوزستان، بوشهر، ایلام، بخشی از جنوب فارس و بخشی از جنوب کرمانشاه به مناطق ییلاقی در استان های همدان، لرستان، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و بخشی از استان فارس است و ازاین رو اکیپ های ثابت و سیار را در گلوگاه های مبادی ورودی به مناطق ییلاقی مستقر کرده ایم.
وی اضافه کرد: این افراد برای پیشگیری از سوء استفاده های احتمالی، دارای لباس فرم، تجهیزات و حکم مأموریت آموزشی هستند.
بهزاد، کوچ ماشینی را یکی از علل ورود زود هنگام عشایر به مراتع مناطق ییلاقی عنوان نمود و اذعان داشت: کوچ ماشینی عشایر نزدیک به ۱۵ سال است که افزوده شده است.
وی اضافه کرد: کوچ پیاده یا کوچ زمینی بین یک ماه تا ۴۵ روز طول می کشد در حالیکه کوچ ماشینی یک روزه صورت می گیرد و عشایر دام خویش را با کامیون به مناطق ییلاقی حمل می کنند.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، کوشش برای احیای کوچ پیاده عشایر را به منظور حفظ مراتع و منابع پایه و پیشگیری از ورود قبل از موعد دام به عرصه های مرتعی ضروری خواند.
وی در این حوزه بر حمایت های فرا سازمانی، همکاری، شرکت پشتیبانی، سازمان امور عشایر ایران و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی برای تأمین علوفه جو و آب آشامیدنی در جهت تأخیر کوچ عشایر تاکید نمود.
بهزاد، کمبود آب در مناطق قشلاقی برای شرب دام و انسان، کمبود علوفه، گرمای هوا و افزایش حشرات، نداشتن پروانه چرا در مراتع خوب، رقابت در رسیدن و بهره برداری از مناطق ییلاقی و استفاده از علوفه های تازه را از علل کوچ و چرای زودهنگام دام عشایر برشمرد.
وی همینطور عدم امکان اطراق و توقف عشایر در راه ایل راه ها در مناطق ییلاقی و تبدیل مراتع میانبند به بزرگراه ها، شهرک های صنعتی، ویلاها و اراضی کشاورزی بعنوان یکی دیگر از علل کوچ زود هنگام اشاره نمود.

1400/01/22
21:16:28
5.0 / 5
1427
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
گل چرم