در قالب طرح حمایت از ایجاد شركت های دانش بنیان نوپا در حوزه های تخصصی صورت می گیرد

حمایت ویژه از اجرای 320 طرح دانش بنیان در 31 استان کشور با اولویت مناطق محروم

حمایت ویژه از اجرای 320 طرح دانش بنیان در 31 استان کشور با اولویت مناطق محروم

به گزارش گل چرم، طرح «حمایت از ایجاد شرکتهای دانش بنیان نوپا در حوزه های تخصصی» با هدف پشتیبانی از اجرای طرح های دانش بنیانی که قابلیت تبدیل شدن به محصولی با بازار مشخص را دارند، در دفتر طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اجرا می شود.


به گزارش گل چرم به نقل از ایسنا، میثم فرج اللهی، رئیس مرکز مدیریت طرح های کلان و پیشران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ضمن اشاره به اهداف و جزئیات اجرای این طرح حمایتی اظهار داشت: سالهای طولانی وابستگی سبب شده بود که خیلی از نیازهای کوچک و ساده کشور بدون توجه به ظرفیت ها و توانمندی های داخلی از مسیر واردات تأمین شود. این در حالیست که گاهی خیلی از قطعات و تجهیزات کوچک مورد نیاز در حوزه های مختلف صنعتی و تولیدی پیچیدگی بالایی ندارد و فناوران و محققان داخلی به خوبی امکان بومی سازی آنها را دارند. نکته اصلی درمورد تولید تجاری چنین محصولاتی که هم اکنون بازار مناسبی در کشور دارد، حمایت اولیه است که بتواند امکان تولید نمونه اولیه از پژوهش های موجود را فراهم آورد تا محقق صاحب طرح بتواند برای عقد قرارداد با نمونه تولیدشده وارد مذاکرات شود و کم کم مسیر تجاری سازی را طی کند؛ خلأ محسوسی که بنظر می رسد این طرح جدید مقرر است به آن پاسخ دهد.

رساندن طرح های کوچک به بازار
وی ادامه داد: هدف اصلی از ایجاد طرح پشتیبانی از ایجاد شرکتهای دانش بنیان نوپا در حوزه های تخصصی (شرکت های زایشی)، فراهم کردن شرایطی برای رشد ایده هایی است که امکان تجاری سازی دارد و در صورت حمایت می تواند به محصولی تبدیل گردد که دارای بازار قطعی است.

فرج اللهی در این رابطه توضیح داد: پروژه های مورد حمایت در این طرح باید دارای دو خصوصیت باشد؛ اول اینکه همان گونه که اشاره شد، بازار دقیق و مشخصی داشته باشد. دوم اینکه بودجه مورد نیاز برای رسیدن به نمونه اولیه آنها متناسب با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باشد. یعنی طرح بزرگی نباشد که برای تجاری سازی به ده ها میلیارد سرمایه نیاز داشته باشد.
به قول رئیس مرکز مدیریت طرح های کلان و پیشران معاونت علمی و فناوری، میزان حمایت در نظر گرفته شده برای هسته های فناور در این طرح، حداکثر یک میلیارد تومان خواهد بود و هسته فناور هم باید بتواند حدودا به همین میزان تأمین سرمایه کند؛ ازاین رو اگر طرحی با حدود دو تا سه میلیارد تومان بتواند به مرحله تولید یا حداقل تولید نمونه اولیه با کیفیت و آماده مذاکره تجاری برسد، می تواند برای دریافت این حمایت اقدام نماید.

وی اشاره کرد: این طرح در سه بخش درحال اجراست. در قسمت اول هدف افراد متخصص و دانشگاهی است که به خوبی نیاز بازار را شناسایی کرده اند و توانمندی کافی برای پاسخ به آنرا دارند.
فرج اللهی افزود: درحالت اول صاحب ایده از اساتید دانشگاه یا گروهی از دانشجویان هستند که پژوهش هایی را حول محصولی که در کشور مابه ازا ندارد یا با واردات تأمین می شود، شکل داده اند و برای تبدیل شدن نتایج پژوهش به محصول، احتیاج به حمایت دارند. در این حالت ایده های ارسالی، بررسی شده و ایده هایی که بازار مشخص و تضمین شده ای داشته باشد، مورد حمایت قرار می گیرد.

وی ادامه داد: در قسمت دوم شرکتهای فناور، نوآور و دانش بنیان های بزرگی هدف قرار گرفته اند که هم اکنون قطعه خاصی را برای تولید محصول از خارج از کشور وارد می کنند و با ایجاد هسته تحقیق و توسعه ای برای تولید بومی آن قطعه ذیل شرکت شان می توانند نیاز خویش را با واردات قطعه تأمین کنند یا حتی به شرکتهای دیگری هم بفروشند.
به قول فرج اللهی، این هسته فناور شکل گرفته، می تواند در ادامه به شرکت دانش بنیان نوپایی تبدیل گردد که زیرمجموعه شرکت فناور اصلی است و خریدار محصولش هم شرکت اصلی یا حتی شرکتهای صنعتی دیگر هستند.
وی خاطرنشان کرد: در این جهت جلسات گوناگونی را با شرکتهای نوآور و فناور مختلف زیست بوم برگزار کرده ایم تا آنها را با این امکان حمایتی جدید آشنا نماییم و تشویق شان نماییم که هسته های فناور کوچک تری را برای تأمین نیازهای خود به شکل شرکتهای دانش بنیان زایشی توسعه دهند تا بتوانند بهره مندی حداکثری از حمایت های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در جهت پاسخ به نیازهای فناورانه کشور داشته باشند.

فرج اللهی خاطرنشان کرد: در قسمت سوم این طرح، هدف، حل مسائل استانهای مختلف کشور است؛ بدین سان اگر این طرح به درستی اجرا شود، زمینه خوبی برای توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری در استانهای مختلف کشور فراهم می شود که می تواند در کاهش نرخ مهاجرت به کلانشهرها هم مؤثر باشد.
رئیس مرکز مدیریت طرح های کلان و پیشران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این خصوص اظهار داشت: برای این منظور معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در همکاری با کارگزار - که با ایجاد کارگروه های استانی رصد دقیقی به نیازهای استانهای سراسر کشور داشته است - مبادرت به راه اندازی بخش استانی طرح کرده که در آن، هدف شکل گیری هسته های فناور و شرکتهای دانش بنیان نوپا حول محور نیازهای شناسایی شده در هر استان است. در واقع این هسته های فناور که متشکل از محققان، متخصصان و فارغ التحصیلان هر استان هستند، مقرر است به نیازهای شناسایی شده در استان خودشان پاسخ دهند. نگاه ما در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در طرح های مختلف به صورت جدی توجه به ظرفیتهای استانی و تمرکززدایی است.

نیازسنجی با اولویت استانهای محروم

به قول فرج اللهی در قسمت طرح های استانی از طرح پشتیبانی از ایجاد شرکتهای دانش بنیان نوپا در حوزه های تخصصی (شرکت های زایشی)، اولویت با پشتیبانی از نیازهای استانهای محروم خواهد بود، اما در مجموع این طرح در تمام ۳۱استان کشور اجرا خواهد شد. بر این اساس ۱۰ طرح درهر استان بر مبنای اولویت ها و مزیت های اقتصادی مورد حمایت قرار خواهد گرفت. البته سهم استان تهران ۲۰ طرح خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: در این طرح کارگزار بعد از شناسایی نیازهای استانی، هسته های فناور برای پاسخ به این نیازها را شکل خواهد داد. بعد از آن باید بسترها و زیرساخت های مورد نیاز برای فعالیت هسته های فناور را فراهم آورد. سپس هزینه های تحقیق و توسعه باید تأمین شود که نصف هزینه را کارگزار و نصف دیگر را معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فراهم خواهد نمود. در این مورد حمایت معاونت علمی و فناوری در حد یک تا ۱.۵ میلیارد تومان خواهد بود. مرحله آخر، انعقاد قرارداد برای تجاری سازی است که این بخش به عهده کارگزار است تا مطمئن شویم فقط طرح هایی مورد حمایت قرار می گیرد که امکان تجاری سازی و رسیدن به محصول را دارد.

فرج اللهی اضافه کرد: برای اجرای طرح در قسمت استانی با کارگزار تفاهم نامه سه ساله ای منعقد شده تا بتواند شرایط مورد نیاز برای عقد قرارداد ۳۲۰طرح پیشبینی شده در ۳۱ استان کشور را فراهم آورد. روند پشتیبانی از طرح ها، متناسب با ماهیت فناوری و زمانیکه برای تجاری سازی نیاز خواهد داشت، متغیر است، اما بیشینه مدت قرارداد دو سال خواهد بود. نحوه تخصیص حمایت ها هم متناسب با روند پیشرفت کار درنظر گرفته خواهد شد و متناسب با طرح و فازبندی اعلامی از جانب مجری طرح به صورت مرحله به مرحله پرداخت خواهد شد.

وی اظهار داشت: بنظر می رسد اجرای چنین طرح های حمایتی در استان ها بخصوص استانهای محروم علاوه بر پاسخ به نیازهای استان، می تواند زمینه استفاده از ظرفیت نخبگان استانی و رشد اشتغال تخصصی در استانهای کمتر برخوردار و پویایی بیشتر دانشگاه های استانی را فراهم آورد.

توسعه محصولات بر مبنای نیاز بازار

رئیس مرکز مدیریت طرح های کلان و پیشران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که تابحال چند طرح در این برنامه مورد حمایت قرار گرفته است، توضیح داد: در حال حاضر طرح های گوناگونی به کارگروه ارسال شده که حدود ۲۰ طرح از جانب اساتید دانشگاهی، حدود ۱۵ طرح از شرکتهای فناور و نوآور و ۳۰ طرح از کارگزار استانی دریافت شده است.
به قول فرج اللهی در کنار دفتر طرح های کلان و پیشران بسیاری دیگر از بخش های معاونت علمی و فناوری هم در تلاش هستند تا روند شکل گیری شرکتهای دانش بنیان را بر اساس نیاز کشور تسهیل کنند. برای مثال در قسمت شرکتهای دانش بنیان نوآور و فناور، شرکتهای حوزه تجهیزات پزشکی فعالیتهای قابل توجهی داشته اند و مرکز فناوری های راهبردی قراردادهای خوبی را با شرکتهای فناور و نوآور این حوزه در زمینه ساخت قطعات مختلف وارداتی منعقد کرده که البته درمورد این قراردادها، حمایت ها بر اساس تبصره ۱۸ است، به همین خاطر مبالغ حمایت ها محدودیت کمتری دارد و فناوری های پیچیده تر را هم شامل می شود، اما درمورد طرح شرکتهای زایشی، هدف از حمایت به نتیجه رسیدن بومی سازی فناوری های کوچک مانند قطعات مورد نیاز صنایع است.

کمک به پژوهش محصول محور در دانشگاه ها

فرج اللهی درمورد نحوه ارزیابی پیشرفت طرح ها اشاره کرد: پیشرفت هر طرح به صورت کاملا دقیق و جزئی در دفتر طرح های کلان و پیشران معاونت علمی و فناوی ریاست جمهوری مورد رصد قرار خواهد گرفت و برپایه پیشرفت با عنایت به اقتضائات هر طرح حمایت ها به صورت مرحله به مرحله تزریق می شود.
وی ادامه داد: جهت استفاده گسترده تر از این طرح حمایتی، آنرا بعنوان بخشی از طرح توافق نامه های میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دانشگاه های برتر کشور هم اضافه کرده ایم تا زمینه آشنایی بیشتر اساتید با این خدمت جدید در راه تجاری سازی طرح های پژوهشی شان فراهم گردد و در صورتیکه طرح پژوهشی به مرحله تجاری سازی برسد، بخشی از تسهیلات تخصیصی به کمک بلاعوض تبدیل خواهد شد. از طرفی این امکان فراهم می شود که اگر در روند همکاری با دانشگاه ها سقف بودجه تخصیصی استفاده شود، طرح های مهمی که قابلیت تجاری سازی دارد، از حمایت های طرح شرکتهای زایشی بهره مند شود.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، در روند این طرح حمایتی، مقرر است ایده به مرحله قرارداد برسد و الزاما قرار نیست به مرحله تجاری سازی و تولید انبوه برسد. همین که تا جایی پیش برود که هسته فناور بتواند نمونه اولیه قابل قبولی را به مشتریان خود عرضه نماید و وارد مذاکرات عقد قرارداد شود، می تواند به تدریج کار را پیش ببرد تا فرایند تجاری سازی کامل شود. همینطور این شرکتهای جدید از زمانیکه محصولی تجاری تولید کنند، می توانند از طرح های حمایتی دیگر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای پیشبرد فرایند تولید بهره گیرند.




منبع:

1402/10/03
08:17:01
5.0 / 5
259
تگهای خبر: بازار , تولید , خرید , فروش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
گل چرم