گزارش گل چرم؛
رکوردزنی دیار نخل و بلوط در تولید خرما
به گزارش گل چرم، نخلداران خوزستان با وجود داشتن شرایط خیلی سخت در زمینه تأمین آب کشاورزی و خشکسالی موفق به افزایش تولید خرما شدند.
خبرگزاری مهر - گروه استان ها: این روزها با وجود خشکسالی و کم آبی در خوزستان ولی تولید خرما در استان رکوردها زده و تولید آن به بالاترین حد خود رسیده و آن ضرب المثل معروف «در ناامیدی بسی امید است و پایان شبه سیه سپید است » برای خوزستان متبلور شد.
خوزستان در شرایطی بعنوان قطب تولید خرما در کشور تبدیل گشته که مانند سایر نقاط ایران با بحران کم آبی و خشکسالی دست و پنجه نرم می کند اما با اتخاذ سیاست های درست در حوزه کشاورزی و مدیریت درست منابع آبی نه تنها از تولیدات خرما و سطح زیر کشت نخلستان ها کم نشد بلکه تهدید خشکسالی به یک فرصت برای افزایش حد نصاب تولید تبدیل گشته است.
افزایش میزان تولید خرما یعنی افزایش اشتغال، ارزآوری و رونق تولید و کشاورزی و امروزه این امر مهم در خوزستان با تلاش نخل داران این استان محقق شده است.
بیش از ۶۰ رقم خرما در خوزستان تولید می شود؛ همینطور خوزستان در حوزه خرما سومین استان تولیدکننده کشور و نخستین مقام در حوزه صادرات را به خود مختص کرده است.
نخیلات خوزستان باید احیا شوند
نماینده مردم اهواز در مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: در مورد تولید خرما با عنایت به برنامه ریزی برای ساماندهی آبیاری نخیلات در خوزستان، تلاش مجلس، تشکل های صنفی و مدیران برای خرید تضمینی خرما با قیمت مناسب از نخل داران و کشاورزان (حتی نمایندگان مجلس قیمت بالاتری را به وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد داد) تولید خوب و بی نظیر پیشبینی می شد.
سید کریم حسینی ضمن اشاره به تنوع و کیفیت بالای تولید خرما در خوزستان ادامه می دهد: شاید دیگر استان ها به علت تنوع بسته بندی برای بازار فروش بیشتر از خوزستان مطرح شوند ولی تنوع و عرضه خرما با بسته های مناسب و حتی فرآوری شده در کارگاه های محلی خرمای این استان سبب افزایش صادرات محصول می شود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس می افزاید: باید زمینه لازم را برای رشد تعداد و ارقام قابل کشت، توجه به احیای نخیلات، نگهداشت آنها و بخصوص حق آبه نخیلات فراهم نماییم تا سالهای آینده افزایش تولیدات بیشتری را هم شاهد باشیم.
تولید ۶۰ نوع خرما
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر بیان می کند: سطح کشت خرمای خوزستان حدود ۴۲ هزار هکتار است، سال قبل با عنایت به تولید ۲۳۵ هزار تُن خرما در استان پیشبینی می شد که امسال ۲۵۲ هزار تُن خرما از نخیلات خوزستان برداشت شود.
سید رحمت الله پریچهر ضمن اشاره به این که در خوزستان حدود ۶۰ نوع خرما تولید می شود، ادامه می دهد: استعمران، برحی، کبکاب، گنطار، عویدی و دیری همچون ارقام خرمای کشت شده در خوزستان هستند.
او ضمن اشاره به این که خوزستان در زمینه تولید خرما پس از استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و بوشهر مقام چهارم و در حوزه صادرات مقام اول را دارد، می گوید: معمولا ۸۰ تا ۹۰ هزار تُن از خرمایی تولیدی در این استان رقم استعمران است چون یک نوع خرمای نیمه خشک و قابلیت نگهداری خارج از سردخانه را دارد؛ این رقم هم کاربرد خوراکی دارد و هم صنعتی که در چارچوب خرمای استعمران یا سایر از مرزهای شمالی و جنوبی به خارج از کشور صادر می شود.
پریچهر ضمن اشاره به این که عمده محصولات صادراتی راهی کشورهای آسیایی میانه، اروپا و روسیه می شوند، اضافه می کند: کارگاه های خرما هر ساله به صورت توافقی از نخل داران و کشاورزان خرما را خریداری می کنند ولی سال قبل با عنایت به شرایط و اتفاقات پیش آمده برای نخستین بار تعاون روستایی نسبت به خرید تضمینی ۲۲ هزار تُن خرما اقدام نمود.
او ضمن اشاره به خرید بیشتر از ۹۵ هزار تُن خرما از جانب کارگاه داران بدون محدودیت و تنش آن هم با شرایط خوب عنوان می کند: بیشتر این کارگاه ها به ترتیب در شهرهای شادگان، آبادان، خرمشهر، ماهشهر و اهواز فعال هستند؛ سال جاری خرمای درجه یک را با نرخ ۱۳ هزار تومان از نخل داران خریداری و پرداخت هزینه حمل و نقل هم از جانب خود کارگاه داران تقبل شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان یادآور می شود: برای بسته بندی خرماها از خانواده خود تولیدکنندگان کارگر جذب می کنند و کارگاه ها منبع اشتغال خوبی برای شهرستان ها محسوب می شوند؛ گاهی بعضی از این کارگاه ها بالای ۵ هزار نفر کارگر دارند.
فعالیت بیشتر از ۲۰ هزار بهره بردار خرما
پریچهر با بیان این خبر که بیشتر از ۲۰ هزار بهره بردار خرما در خوزستان فعالیت دارند، بیان می کند: به ترتیب شهرهای شادگان، آبادان، خرمشهر، ماهشهر، کارون، اهواز، رامشیر بار عمده تولید خرما در خوزستان را برعهده دارند؛ صنعت بزرگ خرما اشتغالزایی بسیار زیادی دارد چون در بعضی مناطق اگر کشت خرما نباشد، امکان کشت دیگر محصولات هم وجود ندارد.
او تصریح می کند: طرحی تحت عنوان «طرح جامع توسعه و احیای نخیلات خوزستان» با چند محور همچون توسعه و جایگزینی نخل های جوان و حذف نخل های پیر بخصوص در آبادان که نخل های بی سر بر اثر تبعات مستقیم و غیرمستقیم جنگ به وجود آمده اند، عرضه شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان ادامه می دهد: انجام اقدامات آبی - خاکی در نخیلات شامل اصلاح و تسطیح خاک و شبکه های آبیاری درون باغات و همینطور توسعه صنایع فرآوری با هدف افزایش ارزش افزوده محصولات از دیگر اهداف طرح عرضه شده هستند.
او ضمن اشاره به ضرورت بازاریابی کشورهای مختلف و تهیه محصولات فرآوری شده در خوزستان برای صادرات می گوید: برای اجرا شدن این طرح جامع و همینطور توسعه صنایع جانبی نیازمند تأمین اعتبار هستیم.
پریچهر ضمن اشاره به این که همه مناطق خوزستان قابلیت کشت نخل را دارند، خبر می دهد: درحال برنامه ریزی برای کشت نخل در مراکز بالادست استان هستیم چون توسعه خرما با استفاده از ارقام تجاری در این نقاط امکان پذیر است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار می کند: در بین نخلستان هم قابلیت کشت های دارویی و آلوئه ورا بعنوان محصولات زودبازده وجود دارد که به توسعه اقتصادی و معیشتی کشاورزان کمک می نماید.
اجرای طرح توسعه و احیای نخیلات خوزستان
همچنین معاون انجمن خرمای خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به وجود بیشترین نخیلات در شهرستان های شادگان، آبادان و خرمشهر عنوان می کند: حدود ۲۳ هزار کشاورز نخل کار در خوزستان فعالیت دارند؛ هرچند شهرهای ماهشهر و حمیدیه هم نخل دارند ولی بهترین نخیلات در کارون، باوی و اهواز پیدا می شود چون دو طرف حاشیه رودخانه کارون تا خرمشهر قرار گرفته و بهترین و با کیفیت ترین خرما به علت وجود سه شاخص آب، زمین و آفتاب را تولید می کنند.
جاسم حزباوی ضمن اشاره به این که نخیلات آبادان، کارون و باوی هر سال افزایش بارور شدن نخیلات جوان و تولید محصولات را دارند، ادامه می دهد: نخیلات آبادان و خرمشهر به علت آبیاری با آب شور و جنگ تحمیلی بارها صدمه دیده اند ولی طرح احیای آنها در حال اجرا می باشد.
او ضمن اشاره به پیری نخیلات شادگان و مواجه شدن با کم آبی مواجه یادآور می شود: خوزستان بیشتر از ۵۰ نوع خرما را تولید می کند که برای مصرف داخلی کشور اختصاص یافته و نمی توان مدت طولانی از آنها نگهداری کرد؛ البته رقم استعمران (یکی از بهترین خرماهای دنیا و با ارزش بالای صادرات) در این استان کاشته شده و میتوان آنرا تا یک سال بدون فریزر نگهداری کرد.
معاون انجمن خرمای خوزستان در ادامه برحی، بریم، گنطار، یوزی، عبیدی، عویبری (نوع درحال انقراض و دارای اهمیت اقتصادی بالا)، دیری، زاهدی، خضراوی، سویدانی، اشجر و هذل را بخشی از ارقام خرماهای کشت شده در خوزستان برشمرده و می گوید: خواهان تأمین شدن حق آبه نخیلات خرمشهر و آبادان به صورت صحیح هستیم؛ همینطور این که حق آبه نخیلات در سرتاسر خوزستان با یک قیمت منطقی تعیین و هزینه های گزافی به نخل داران تحمیل نشود.
حزباوی عنوان می کند: نخل به عطش و شوری آب مقاوم است ولی نباید بیش از اندازه باشد چون شوری آب سبب بروز صدمه های زیادی به نخیلات می شود؛ قبلاً سالی یک مرتبه هرس نخیلات انجام می شد ولی حالا هر چهار ماه یک مرتبه هرس صورت می گیرد.
نخل های بی سر تعیین تکلیف شوند
به گزارش گل چرم به نقل از مهر، رکورد زنی تولید خرما در خوزستان تنها یک روی سکه بوده و روی دیگر سکه یعنی حفظ این دستاورد و نگهداری از آن خیلی مهم تر است. این رکورد زنی باید مستمر باشد و باید قدر آنرا دانست چون همیشه در روی پاشنه رکورد زنی نمی چرخد.
همچنین در کنار افزایش سطح تولید خرما در خوزستان برای افزایش درآمد هم اموری مثل رونق تولید صنایع جانبی، بسته بندی و تبدیل خرما به چندین محصول جانبی با ارزش افزوده، درآمدهای بیشتری را به کشاورزان هدیه و آنها را به آینده امیدوار می کند.
این مبحث به سیاستگذاری دولت در آینده و چشم انداز منابع آبی کشور و نحوه برخورد با خشکسالی بستگی دارد.
ظرفیت های بی بدیل خوزستان برای کشت خرما سبب شده که درخت نخل به یکی از گونه های اصلی و البته پرطرفدار قابل کشت در این استان تبدیل شود؛ ضمن سازگاری نخل با آب و هوای خاص خوزستان و توفیقات خوبی که نخل داران در زمینه تولید محصول خرما داشته اند، نباید از این نکته غافل شویم که نخیلات برای پرثمر ماندن نیازمند توجه هستند.
تأمین حق آبه نخیلات، حذف نخل های پیر و جایگزین شدن نخل های جوان و همینطور تعیین تکلیف نخل های بی سر از مهم ترین موضوع هایی است که غفلت از آنها اثرات بسیار بدی را بر وضعیت نخیلات خوزستان می گذارد.
منبع: گل چرم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب