چرا استاندارد ۱۰۴ و تولید گندم کیفی اجرائی نمی شود؟

چرا استاندارد ۱۰۴ و تولید گندم کیفی اجرائی نمی شود؟

به گزارش گل چرم، رییس بنیاد ملی گندم کاران با اشاره به اینکه کشاورز محصول با کیفیت را بنابر سفارش مشتری تولید می کند، اظهار داشت: نخست باید نهاده و بذر مناسب به قدر لازم در اختیار کشاورز قرار گیرد تا این امر محقق شود.



به گزارش گل چرم به نقل از مهر، رییس انجمن صنفی کارخانه های آرد ایران در نشست «صنعت نان» عنوان نمود، در وضعیت فعلی صحبت از راندمان در این صنعت طنز تلخی است؛ برای اینکه دولت سالانه گندم را با قیمتی تضمینی خریداری می کند که گاهی از نرخ جهانی هم بالاتر است.
این مسئول صنفی اظهار نمود که مبنای قیمت گذاری باید درست باشد. چرا قیمت این محصول استراتژیک در تمام استان ها بدون توجه به کیفیت این محصولات به یک نرخ خریداری می شود. این امر رقابت را از بین می برد و کیفیت محصول نهائی یعنی نان را کاهش داده است.
وی تأکید دارد که رقابت شاخص مهم راندمان از بین رفته است. گندم ها یکجا خریداری و در سیلو انبار می شود. به این دلیل، راندمان در نان در پایین ترین سطح خود قرار دارد.
۲۸ بهمن ۱۴۰۰ در سازمان ملی استاندارد که با حضور رییس جمهور وقت انجام شد ۳ مصوبه به تصویب رسید. مصوبه نخست، اجرای الزامی استاندارد ملی ایران به شماره ۱۲۷ تحت عنوان «برنج - خاصیت ها و روش های آزمون» برای انواع برنج بسته بندی شده و دیگری الزامی شدن استانداردهای گندم بود. ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ بنا بر دستور رییس دولت سیزدهم طی ۵ سال باید استاندارد ملی گندم (استاندارد ۱۰۴) بطور کامل اجرا شود.
در این راستا یکی از کارشناسان حوزه غلات عنوان می کند همه گندم ها مناسب تهیه نان نیستند. گندم برای صنعت نان باید به لحاظ رئولوژیکی، ساختار تولید خمیر و... از گندم های پر پروتئین باشد، گندم هایی که بتوان از آن نان ماکول تهیه کرد برای اینکه ۷۰ درصد کیفیت نهائی آرد و نان به ماده اولیه آن یعنی گندم بر می گردد و ۳۰ درصد باقیمانده مربوط به نوع تجهیزات و تبحر نیروی انسانی است.
الزامات استاندارد ۱۰۴ دارای ۱۶ شاخص از نمونه برداری، سنجش میزان رطوبت، سیاهک گندم، تعیین وزن حجمی، آلودگی هایی مانند وجود حشرات، آلودگی پنهان مانند سن زدگی، جداسازی گندم های شکسته از سالم، میزان باقیمانده آفت کش، اندازه گیری کردن فلزات سنگین موجود در محصول، افت گندم و... است.

خریدار گندم کیفی باید ثبت سفارش شود

عطاالله هاشمی، رییس بنیاد ملی گندم کاران درباره ی کشت گندم کیفی و قیمت متفاوت انواع گندم به گزارشگر مهر اظهار داشت: کشت کیفی و خرید گندم با قیمت های متفاوت باتوجه به نوع و کیفیت آن یک امر رایج در کشورهای پیشرفته است.
وی با تکیه بر اینکه شیوه کشت کیفی عملکرد و راندمان را بیشتر می کند، اضافه کرد: ما در کشور با این شیوه تولید و خرید فاصله داریم و برای تحقق این هدف الزاماتی نیاز است تا کار صورت گیرد.
وی افزود: نخست باید نهاده و بذر مناسب به قدر لازم در اختیار کشاورز قرار گیرد.
رئیس بنیاد ملی گندم کاران اظهار کرد: کشاورز محصول باکیفیت را بنا بر سفارش مشتری تولید و تامین می کند. در کشور تولید و سفارش گندم باکیفیت مطلوب، هدف گذاری شده اما تحقق آن زمان بر است برای اینکه زیرساخت های لازم فراهم نیست.
این مسئول صنفی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: گندم کیفی باید بر پایه سفارش تولید و قرارداد بین تولیدکننده و مصرف کننده باشد. در حقیقت مصرف کننده شرایط درخواستی کالای مورد نظر خویش را اعلام می کند و در صورت پذیرش از جانب تولیدکننده، قرارداد بسته شود.
هاشمی اظهار داشت: جامعه کشاورزی آمادگی تولید گندم کیفی را دارد منوط به اینکه نهاده ها فراهم باشد و از جانب خریدار ثبت سفارش شود.

چرا استاندارد ۱۰۴ اجرا نمی شود؟


استاندارد ۱۰۴ تکلیف متولیان و دست اندرکاران این امر مهم را مشخص کرده است. نقش مرکز تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی به علت ارقامی که معرفی می کند، پررنگ تر است.
همچنین نقش شرکت های دانش بنیان برای مکانیزاسیون کردن کشاورزی سنگین تر بوده تا حرکت به این سو صرفه اقتصادی داشته باشد.
استانداردسازی گندم، ضایعات در قسمت آرد و مصرف انرژی را می کاهد و مهم تر اینکه وقتی آرد با گندم استاندارد تحویل نانوایی ها شود، می توان از آن سو طلب نان باکیفیت کرد.
به گفته کارشناسان حوزه غلات، مشکل کیفیت گندم از طرف کشاورز نیست برای اینکه یک رقم گندم در اختیار او برای کشت قرار می گیرد و آن چه برداشت می شود حاصل همان بذر است. هنگامی که می خواهیم رقم بذری گندم را در زمین زراعی پرورش دهیم حداقل ۳ تا ۵ سال زمان نیاز داریم.
اصلاح و پرورش بذر مناسب اقلیم های جغرافیایی، مقاوم در مقابل آفات و بیماری ها و بهبود عملکرد زمان بر است. ما باید به تناوب، بذرهای جدید به کشاورزان معرفی نماییم. کشاورزان در آلمان نهایت ۲ سال از یک رقم استفاده می نمایند اما در ایران هنوز به صورت سنتی یک کشاورز ۲۰ سال از یک رقم بومی و محلی بهره برداری می کند. به اجمال، به این علت، راندمان در نان در پایین ترین سطح خود قرار دارد. از گندم های پر پروتئین باشد، گندم هایی که بتوان از آن نان ماکول تهیه کرد به جهت اینکه ۷۰ درصد کیفیت غایی آرد و نان به ماده اولیه آن یعنی گندم بر می گردد و ۳۰ درصد باقی مانده مربوط به نوع تجهیزات و تبحر نیروی انسانی است. کشاورزان در آلمان نهایت ۲ سال از یک رقم استفاده می نمایند اما در ایران هنوز بصورت سنتی یک کشاورز ۲۰ سال از یک رقم بومی و محلی بهره برداری می کند.

1404/06/24
09:23:51
5.0 از 5
6
تگهای خبر: استاندارد , تولید , جهاد كشاورزی , خرید
این مطلب را گل چرم می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان گل چرم در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
پربیننده های گل چرم

چالشی های گل چرم

تازه های گل چرم

گل چرم