نقشه خاک شناسی کشور تا ۴ سال آینده آماده می شود

نقشه خاک شناسی کشور تا ۴ سال آینده آماده می شود

به گزارش گل چرم، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: نقشه خاک شناسی کشور تا 4 سال آینده آماده می شود که تهیه نقشه و مطالعات خاک شناسی در مقیاس یک بیست وپنج هزارم نیاز به مشارکت تمام نهادها دارد.



به گزارش گل چرم به نقل از مهر، سال ۹۸ قانون صیانت از خاک تدوین و ابلاغ شد؛ البته بخشنامه حقوقی آن در دست بررسی می باشد و به زودی ابلاغ می شود.
فرسایش خاک در ایران تهدیدکننده بوده بطوریکه رتبه نخست را در جهان دارد. فرسایش بادی منجر به نفوذ شن های روان به داخل شهرها و روستاها شده و سلامت جامعه را با خطر مواجه کرده است. بگفته رییس سازمان ملی حفاظت محیط زیست برمبنای آمار اعلام شده ۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی رو به شوری می روند که منبع درصدی از گرد و غبار هستند؛ ضمن اینکه امروز ۳.۷ میلیون هکتار اراضی آبی منشأ گرد و غبار است، ۱۵ درصد گرد و غبار کشور ناشی از اراضی کشاورزی بوده که باید گفت ۳۵ درصد خسارت های حاصل از گرد و غبار از جانب اراضی کشاورزی به کشور تحمیل می شود.
مطالعات خاک شناسی باید در بازه زمانی ۵ ساله انجام می شد که ۴ سال از این مدت زمان گذشته و از برنامه بسیار عقب هستیم. چالش اصلی در این خصوص تامین منابع مورد نیاز است.
بخش کشاورزی دو منابع پایه دارد که آب و خاک است که در هر دو بخش چالش های بسیاری در کشور وجود دارد؛ اما مساله خاک مهم تر از آب بوده برای اینکه در صورت کمبود منابع آب با شیرین کردن آب دریا می توان تامین کرد اما با از میان رفتن خاک، امکان جایگزینی وجود ندارد. بگفته کارشناسان، معضل اصلی حوزه خاک کمبود مواد آلی است. برخی آمار زمینهای رو به شوری را ۵ میلیون هکتار و بعضی این عدد را ۶.۵ میلیون هکتار ذکر می کنند که نشان میدهد مساله جدی است.
به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، صفدر نیازی شهرکی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اجرای سالانه ۳۵۰ هزار هکتار سامانه های نوین آبیاری (۱۵۰ هزار هکتار بصورت زیرسطحی) و راه اندازی شبکه های آبیاری و زهکشی در سطح حدود ۷۰ هزار هکتار در سال را از اهداف برنامه هفتم توسعه برشمرد و اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه همین طور در بحث خاک به مطالعات خاک شناسی و حفاظت خاک، ارتقای ماده آلی خاک و جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی تاکید گردیده است. این برنامه به موارد مختلفی در عرصه صیانت از خاک و آب اشاره کرده و مبنا و نگاه را به سمت الگوی کشت برده است.
وی اشاره کرد: الگوی کشت یعنی افزایش راندمان، کشت متناسب با پتانسیل منطقه و تولید با راندمان بالا و دراین زمینه دو منبع تولید آب و خاک دخالت دارند.
این مسؤول دولتی پیش بینی کرد: نقشه خاک شناسی کشور تا ۵ سال آینده آماده می شود و این تهیه نقشه و مطالعات خاک شناسی در مقیاس یک بیست وپنج هزارم کار بزرگی است و نیاز به همکاری و مشارکت سایر نهادها دارد.
وی اظهار داشت: ماده (۶) قانون حفاظت خاک، وزارت جهاد کشاورزی را موظف کرده با همکاری سایر نهادهای اجرائی در مدت ۵ سال، مطالعه خاک شناسی را انجام و نقشه آنرا آماده کند.
نیازی شهرکی افزود: برای تهیه نقشه خاک شناسی فقط در اراضی آبی باید ۳۲۰ هزار گمانه به عمق ۱.۵ تا ۲ متر حفر شود و همین طور بیش از یک میلیون نمونه خاک به لابراتوار ارسال و نتایج مورد تحلیل قرار گیرند. اجرای این طرح الزاماتی دارد که اصلی ترین عامل آن تامین منابع مالی است، بدین جهت نیاز است از کل ظرفیتهای کشور شامل دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، جامعه مهندسان و لابراتوار ها استفاده گردد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی افزود: قسمتی از نیاز مالی مربوط به خاک شناسی را بوسیله بخش خصوصی، سازمان بسیج مهندسان کشور، بهره برداران بزرگ، کشت و صنعت، آستان قدس رضوی، سازمان اتکا و همین طور از پروژه هایی مانند طرح احیای اراضی خوزستان و ایلام و راه اندازی شبکه های آبیاری غرب کشور تامین خواهد شد.
به گفته نیازی شهرکی وزارت جهاد کشاورزی فقط ۱۰ درصد از کل بودجه آب و خاک سال ۱۴۰۲ را دریافت کرده است.


منبع:

1402/09/19
16:27:19
5.0 / 5
238
تگهای خبر: تولید , جهاد كشاورزی , كشاورزی , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
گل چرم