فردا پنج شنبه با حضور رئیس جمهوری انجام می شود

بهره برداری از ۱۷ هزار هكتار باغ در اراضی شیب دار ۲۷ استان

بهره برداری از ۱۷ هزار هكتار باغ در اراضی شیب دار ۲۷ استان

به گزارش گل چرم ۱۶ هزار و ۸۳۴ هكتار باغ در اراضی شیب دار در ۲۷ استان به صورت ویدئو كنفرانس با حضور ریاست جمهوری در روز پنج شنبه (۲مرداد) به بهره برداری می رسد.


به گزارش گل چرم به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، بهره برداری از ۱۶ هزار و ۸۳۴ هکتار در اراضی شیب دار در ۲۷ استان به صورت ویدئو کنفرانس با حضور رئیس جمهوری یکی از دستاوردهای مهم در حوزه کشاورزی در سال جهش تولید است که همزمان با ۸۰۹ طرح گلخانه ای و مجتمع گلخانه ای در ۸ استان کشور و چند طرح مهم آب و خاک در کشور فردا پنجشنبه به بهره برداری می رسد. از مزایای افتتاح این پروژه افزایش اشتغال پایدار و تغذیه و تقویت سفره های آب های زیرزمینی است که به نوبه خود سبب کاهش مهاجرت روستاییان به مناطق شهری، کاهش پدیده حاشیه نشینی در شهرها و کاهش تهدیدات سیاسی، امنیتی و اجتماعی ناشی از بیکاری خواهد شد.
بر اساس مطالعات انجام شده، بالغ بر ۸۶۰ هزار هکتار از اراضی شیب دار کشور دارای امکان توسعه کشت گونه های مثمر کم آب بر باغی و گیاهان دارویی با ارزش افزوده بالا شامل انگور، بادام، انجیر، گردو، فندق، انار، توت، گیاهان دارویی و سایر گونه های سازگار است که با در نظر گرفتن سیاست های کلان وزارت جهاد کشاورزی، توسعه باغ ها در اراضی شیب دار در فاز اول با هماهنگی سازمان برنامه وبودجه کشور، این سطح به ۱۰۰ هزار هکتار در یک دوره ۵ ساله منطبق با برنامه ششم توسعه، هدف گذاری شده است.
از سال ۱۳۹۷-۱۳۹۶ تابحال سطحی بالغ بر ۶۱ هزار ۵۸۶ هکتار باغ دیم در اراضی شیب دار با ۱۹ هزار و ۸۶۶ نفر اشتغال جدید در سطح کشور راه اندازی شده است.
کاهش مهاجرت روستاییان و پیشگیری از پدیده حاشیه نشینی و همینطور افزایش ۱۳۸ هزار تن از انواع محصولات کشاورزی از دیگر مزایای این طرح هاست.
تولید محصولات باغبانی در کشور ایران، دارای مزیت نسبی بالایی است و تخصیص منابع در فعالیتهای باغبانی باعث دستیابی به بهره وری بیشتر در استفاده از منابع تولید می شود که در نهایت علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، پتانسیل مناسبی برای صادرات محصولات غیرنفتی را بوجود می آورد. اراضی شیبدار بعنوان یکی از پتانسیل های توسعه باغ ها در اسناد و برنامه های ملی مطرح گردیده است.
گفتنی است که در استفاده از اراضی شیب دار با ۳ چالش مهم همچون محدودیت اراضی مناسب، حفاظت منابع آب و خاک و ایجاد اشتغال و بهبود معیشت افراد است.
نگاهی به اراضی با پتانسیل مناسب برای توسعه باغات نشان داده است که سطح اراضی مناسب در امر توسعه باغات با عنایت به محدودیت های گوناگون خاک گستره چندانی ندارد. در این میان بخش زیادی از اراضی کشور در شیب های بالای ۱۲ درصد قرار دارند که عمدتاً فاقد پوشش گیاهی دائمی و در اغلب موارد به علت اجرای عملیات غیر فنی (شخم در جهت شیب) در دیم زارها و یا عدم برنامه ریزی مناسب در زمینهٔ استفاده از آنها، با کاهش توان بالقوه تولید و گاهی تخریب منابع خاک و آب روبه رو است.
در مرحله بهره برداری از باغ ها هم به علت افزایش پوشش گیاهی در اراضی شیب دار و درنتیجه کاهش بروز روان آب های سطحی در هنگام بارندگی و افزایش ضریب نفوذ آب در زمین، منجر به تغذیه و تقویت سفره های آب زیرزمینی خواهد شد. ضمن این که بهره برداران این اراضی، در صیانت از مراتع و جنگل ها و حفظ و حراست از آنها در مقابله با مخاطرات مختلف بخصوص آتش سوزی همکاری بیشتری خواهد نمود. علاوه بر پتانسیل بالای عرصه های مذکور، بارندگی مناسب در استان های شمال، شمال غرب و غرب کشور برای توسعه کشت گونه های گیاهی مثمر و کم آب بر در اراضی شیب دار، ایجاد اشتغال و بهبود معیشت از سیاست های وزارت جهاد کشاورزی است.
ایجاد اشتغال و افزایش درآمد جوامع محلی در محدوده اجرای طرح توسعه باغ ها در اراضی شیب دار
البته یکی از مهم ترین اثرات مثبت طرح توسعه باغ ها در اراضی شیب دار، ایجاد اشتغال و افزایش درآمد جوامع محلی در محدوده اجرای طرح است و انتظار می رود که با اجرای طرح، سطح درآمد و به تبع آن کیفیت زندگی و سطح رفاه بهره برداران افزایش یابد.
تولید محصولات باغبانی در کشور ایران، دارای مزیت نسبی بالایی است. به بیان دیگر، تخصیص منابع در فعالیتهای باغبانی باعث دستیابی به بهره وری بیشتر در استفاده از منابع تولید می گردد که در نهایت علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، پتانسیل مناسبی برای صادرات محصولات غیرنفتی را ایجاد می نماید. اراضی شیبدار بعنوان یکی از پتانسیل های توسعه باغات در اسناد و برنامه های ملی مطرح گردیده است.
امکان توسعه کشت گونه های مثمر کم آب بر باغی در بالغ بر ۸۶۰ هزار هکتار از اراضی شیبدار کشور
بر اساس مطالعات انجام شده، بالغ بر ۸۶۰ هزار هکتار از اراضی شیبدار کشور دارای امکان توسعه کشت گونه های مثمر کم آب بر باغی با ارزش افزوده بالا شامل انگور، بادام، انجیر، گردو، فندق، انار، توت، گیاهان دارویی و سایر گونه های سازگار است. در سیاست های کلان وزارت جهاد کشاورزی مطابق با برنامه ششم توسعه تا آخر سال ۱۴۰۰ توسعه باغات دیم در سطح ۱۰۰ هزار هکتار هدف گذاری گردیده است. اجرای این سطح حدود ۳۳ هزار اشتغال مستقیم را ایجاد خواهد نمود که در سالهای بهره برداری، سالانه میزان ۳۳۸ هزار تن به تولید محصولات باغبانی اضافه خواهد شد. که ضمن دستیابی به اهداف اصلی طرح همچون مسائل زیست محیطی نظیر افزایش پوشش گیاهی، کاهش بروز رواناب های سطحی در هنگام بارندگی و افزایش ضریب نفوذ آب در زمین، کمک به تغذیه و تقویت سفره های آب زیرزمینی؛ با عنایت به اهمیت و جایگاه محصولات باغبانی در تجارت جهانی و ارز آوری این محصولات کمک بسیار مهمی به مثبت تر نمودن تراز تجاری بخش کشاورزی و تأمین ارز مورد نیاز کشور خواهد نمود.
و به بیان دیگر مجموع این اتفاق ها سبب شده است تا از سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ تابحال سطحی بالغ بر ۶۱۵۸۶ هکتار باغ دیم در اراضی شیبدار با ۲۰۵۲۸ نفر اشتغال جدید در سطح کشور بوجود آمده است.


منبع:

1399/05/02
17:12:20
5.0 / 5
2889
تگهای خبر: آتش سوزی , تولید , جهاد كشاورزی , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
گل چرم