در گزارش گل چرم عنوان شد؛

نگاه سخت افزاری به احیای دریاچه ارومیه یکی از دلیلهای عدم موفقیت آن

نگاه سخت افزاری به احیای دریاچه ارومیه یکی از دلیلهای عدم موفقیت آن

به گزارش گل چرم، رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اظهار داشت: صرف نگاه سخت افزاری به احیای دریاچه ارومیه یکی از دلیلهای عدم موفقیت در احیای آنست.



اکبر فتحی در گفتگو با خبرنگار مهر دریاچه ارومیه را یک چالش اساسی برای کشور دانسته و اظهار داشت: عنوان دانش بنیان در شعاری که مقام معظم رهبری برای سال جاری برگزیده اند، ناخودآگاه ذهن همه را به سمت دانشگاه ها که مراکز علم و دانش هستند معطوف می نماید.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباب عقب ماندن حوزه کشاورزی از سایر حوزه ها در حوزه تولید دانش بنیان، اظهار داشت: مراکز تحقیقاتی بخش کشاورزی و دانشگاه ها به این پرسش پاسخ دهند که برای حل این خلاء و افزایش ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی چه باید بکنیم؟ چونکه این بخش متولی امنیت غذایی کشور است و باتوجه به محدودیت هایی که در حوزه آب و خاک داریم، اگر به سمت تولید دانش بنیان حرکت نکنیم، تامین امنیت غذایی کشور به آسانی ممکن نخواهد شد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی میانگین سنی کشاورزان استان را بالا دانسته و اشاره کرد: باوجود این که در سال های اخیر جوانان نیز به حوزه کشاورزی وارد شده اند اما به سبب سن بالا و سطح تحصیلات، مشکلاتی درباب افزایش ضریب دانش در زمینه کشاورزی داریم.
فتحی درباب مشکلاتی که بر سر راه تعامل دانشگاه و حوزه های کشاورزی و صنعت دارد، اظهار داشت: در دستگاه های اجرائی این باور به وجود آمده است که خروجی دانشگاه ها منطبق با نیازها و مشکلات جامعه نیست و کارشناسانی که تربیت می شوند نیز مهارت و تسلط کافی ندارند، اما ما فراموش می نماییم که خود نیز خروجی همین سیستم آموزشی هستیم که از آن ایراد می گیریم.
وی اضافه کرد: البته در نظام آموزشی نیز یک نواقصی وجود دارد و اصلاحات و تغییراتی نیز که در دانشگاه آزاد اسلامی شروع شده است حاکی از اشراف به این نقصها و تلاش در امتداد رفع آنست. این تلاش ها شایسته قدردانی است و دراین زمینه بطور کامل با این دانشگاه همکاری خواهیم کرد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی افزود: اگر بتوانیم درنظام آموزشی افرادی را تربیت نماییم که در کنار علم لازم، مهارت کافی را نیز داشته باشند، این افراد به نیروی انسانی مبدل خواهند شد که مشکلات جامعه را تشخیص داده و حل می نمایند.
فتحی برخی انتقادات اساتید مراکز علمی را ناشی از عدم آشنایی کافی آنها از محدودیت های سازمانهای اجرائی دانسته و گفت: اجرای بسیاری طرح ها در زمینه کشاورزی تقاضامحور است و ما باید کشاورز را متقاعد نمائیم تا برای اجرای طرح، درخواست بدهد.
وی افزود: عدم درک طرفین در دانشگاه و دستگاه اجرائی از یکدیگر سبب می شود تا هر طرف، سوی دیگر را در تقابل با خود دیده و از همکاری با وی سرباز زند و در نتیجه ارتباطی که لازمه تربیت نیروی کارآمد و صالح و برای حل مسائل بخش کشاورزی است، ایجاد نشود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی برخی چالشهای این حوزه را تهدید کننده امنیت غذایی دانسته و اظهار داشت: نظام بهره برداری موجود بخش کشاورزی ما از کیفیت مناسبی برخوردار نیست، چونکه زمین های کشاورزی کوچک است و مکانیزاسیون توجیه اقتصادی ندارد در نتیجه قیمت تمام شده بالا رفته و توان رقابت با تولیدکنندگان خارجی کاهش پیدا می کند.
فتحی افزود: آنچه در زمینه صادرات ماکارونی اتفاق افتاد، نمایانگر همین مساله بود، چونکه پس از اصلاح نظام یارانه ای، قیمت ماکارونی تولیدکنندگان داخلی، از کشور ترکیه نیز بیشتر بوده و توان رقابت با آنها از بین رفت که این مساله از نبود نظام بهره برداری مناسب نشأت می گرفت.
وی نابسامانی که در زمینه تجاری محصولات کشاورزی حاکم است را ناشی از شرایط اقتصادی دانسته و گفت: با ادامه شرایط گذشته، کشاورزان، دامداران، کارخانجات فرآوری، متولیان و مردم بهره نخواهند برد بنابر این لازم است که مراکز دانشگاهی به این مشکلات ورود کرده و آنها را حل کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان آمادگی برای امضای تفاهم نامه با مراکز دانشگاهی برای حل مشکلات این حوزه، اظهار داشت: اگر تحقیقات بر نیازمندی های هر بخش متمرکز شود می تواند یک مشکل اساسی را حل کند اگر در مطالب پژوهشی، مشورتی با دستگاه اجرائی شود تا نیازمندی های حوزه اجرائی نیز در این خصوص مدنظر قرار می گیرد، می تواند کارآمدی پژوهش را افزایش یابد.
فتحی افتتاح مرکز خدمات غیردولتی در بخش کشاورزی توسط دانشگاه آزاد را از مصادیق دانش بنیان نمودن این حوزه دانسته و اشاره کرد: این دانشگاه با شروع به کار مرکز یاد شده خودرا در معرض ارتباط با کشاورز قرار داده است تا بتواند خدمات را با بهترین کیفیت به وی عرضه نماید.
وی درباب طرح مدیریت مهندسی محیط زیست و توسعه پایدار حوضه آبریز دریاچه ارومیه اظهار داشت: هم اکنون پاسخ به این پرسش که چرا دریاچه ارومیه را موضوع بررسی های علمی قرار دهیم دیگر موضوعیت ندارد چونکه چالش این دریاچه تبدیل به بحران شده است و درحال از دست دادن زمان هستیم. بدین سبب باید هرچه سریع تر اقدامات لازم در این خصوص انجام شده و دانشگاه نیز به عنوان مرجع علمی مورد انتظار مردم، پیشنهادها و راهکارهای خود در این خصوص را عرضه نماید.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با دعوت از نماینده دانشگاه آزاد اسلامی استان برای عضویت در کمیته احیای دریاچه ارومیه این سازمان، اشاره کرد: در دنیا به طور معمول طرح هایی وارد مرحله اجرا می گردد که در محیط دانشگاهی مطالعات کافی روی انجام شده و موفقیت آن تضمین شده است اما متأسفانه ما درباب دریاچه ارومیه هزینه زیادی را در بخش های مختلف صرف کرده ایم اما همچنان بازخورد متناسب و مناسبی دریافت نکرده ایم چونکه در این خصوص هماهنگی وجود نداشته است.
فتحی نگاه سخت افزاری به احیای دریاچه ارومیه را یکی دیگر از دلیلهای عدم موفقیت در احیای این دریاچه دانسته و اظهار داشت: راهکار حفظ و بهبود وضعیت دریاچه ارومیه اقدامات غیر سازه ای است که در آن به مساله معیشت کشاورزان و بهره بردارانی که آنجا زندگی می کنند نیز توجه گردد، برای اینکه اجرای هر طرحی درباب این دریاچه بدون نظر گرفتن این کشاورزان، همراهی جامعه محلی را نخواهد داشت و با شکست مواجه خواهد شد.
وی اضافه کرد: خوشبختانه در مرکز تحقیقات و سازمان جهادکشاورزی برخی طرح های اصلاح الگوی کشت در امتداد احیای دریاچه ارومیه انجام شد که به وسیله کشور ژاپن پشتیبانی می شود و کارایی آن بسیار بالاتر از اقدامات سازه ای است که در طول سنوات گذشته انجام شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با تاکید بر همفکری و تعامل با دانشگاه، اظهار داشت: امیدواریم دانشگاه آزاد اسلامی حضور پر رنگ تری در زمینه های کشاورزی داشته باشد و طرح هایی از قبیل اشتغال پایدار روستایی که در این دانشگاه اجرا می شد، از سرگرفته شود افزایش ارزش افزوده کشاورزی در استان، از دیگر حوزه هایی است که ورود این دانشگاه می تواند مؤثر بوده و موجب بهبود وضعیت کشاورزی استان شود.

1401/06/02
18:21:35
5.0 / 5
501
تگهای خبر: آموزش , تولید , جهاد كشاورزی , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
گل چرم